Upplopp i Norrköping och Linköping

Polisen i Östergötland har misslyckats på många sätt. Först tillät de en dansk provokatör, Rasmus Paludan, att bränna koranen i Linköping. De förberedde sig inte ordentligt och blev därför angripna av en arg folkmassa. Sen blir det likadant i Örebro. Liksom nästan i Rinkeby, Malmö och Landskrona. Sen verkar de ha tillåtit provokatören att komma tillbaks till Linköping och Norrköping. Utan att de förberett sig ordentligt nu heller. Självklart blev det upplopp återigen.

Eftersom de unga personer som gav sig på polisen i Linköping och Norrköping vid det tidigare tillfället nu lärt sig att de kan besegra polisen på gatan så blev det ännu värre denna gång. Denna gång har dessutom polisen eventuellt upprepat ett annat av sina stora misstag från kravallerna i Göteborg 2001. Förutom att de inte pratat med folk innan vilket är det första och största misstaget.

Det andra misstaget kan vara att de har skjutit mot civilpersoner som deltagit eller i varje fall varit i närheten av kravallerna, Tre personer verkar ha skadats av polisens skott enligt Norrköpings Tidningar. Det lugnar inte ner någon utan gör det hela mycket värre. Enligt polisen är det dock inte en korrekt uppgift men samtidigt har andra poliser medgett att personer skadats av polisskott.

Polisens misslyckande

För att förbereda sig inför den här typen av händelser och undvika dem har polisen bara en enda riktigt bra möjlighet. De måsta prata med folk i förväg. Prata med de som de tror kan komma att ställa till problem. Dessutom kan det vara bra att ha tillräckligt med poliser på plats i Linköping och Norrköping.

Skotten i Göteborg år 2001 som skadade en person mycket svårt och två personer lindrigt fick konsekvenser dagen efter. Det ledde till ytterligare problem men vi politiskt aktiva aktivister kunde lugna ner stämningarna inför lördagen och vidta åtgärder för att undvika ytterligare övergrepp från polisens sida. Konsekvenserna i Norrköping och Linköping kan bli värre. Där finns inga politiska aktivister som agerar och har en viss koll. Där finns bara arga unga män.

Polisens inkompetens är total. De har skapat ett läge som är problematiskt och kan ta nåt årtionde att reparera. De har totalt förstört det eventuella förtroende som kanske fanns tidigare bland de aktuella ungdomarna och unga männen.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!