Upploppen delvis ett resultat av en inkompetent polis

En dansk, tillika svensk medborgare, ordnar så kallade koranbränningar. Det orsakar så klart upprördhet bland många människor som är muslimer eller kommer från muslimska miljöer. Det är också själva syftet med dansken Rasmus Paludans provokationer. Detta vet polisen. De borde därför vara förberedda på att oroligheter kan uppstå på det sätt som skett i bland annat Linköping, Norrköping och Örebro. I Rinkeby blev det nästan upplopp,

Dialog och förebyggande arbete

Uppenbart har polisen på dessa orter totalt misslyckats med att förbereda sig. Polisen och forskaren Stefan Holgersson uttalar sig om saken i DN:

– Svensk polis var tidigare internationellt erkänd för sin hantering av protester. En viktig beståndsdel var dialogpoliskonceptet som påverkade polisens sätt att agera – både när det gällde vikten av att göra fysiska ingripanden i vissa lägen, men också dimensionering av resurser och att förebygga händelser. Nu finns det bara kvar på papperet och grundtankarna har övergivits.

[…]

I stället menar han att polisens arbete har blivit mer reaktivt och att man har blivit sämre på att förebygga brott. Det påverkar såväl förmågan att göra ingripanden som bedömningar av situationer där det är viktigt att poliser agerar fysiskt.

– Det underrättelsestyrda arbetet har tagit över och en långsiktig genuin dialog och samverkan med aktörer sker numera i mycket liten utsträckning. Där har polisen förlorat ett viktigt verktyg. Det leder till att man får svårare att skydda sina kollegor, andra personer och egendomar från att ta skada.

Det handlar om att man pratar både med arrangören och grupper som man misstänker kommer vara missnöjda och som polisen tror kan orsaka problem.

Orsaken till att dialogkonceptet inte längre används i större delen av Sverige är politikernas och polisens inriktning på allt hårdare straff. Istället för att arbeta med förebyggande arbete fokuserar polisen på att ingripa och lagföra personer efter att brotten begåtts. Men då är det ju försent. Vilket vi nu sett när det gäller kravaller och upplopp i Örebro, Linköping och Norrrköping.

Göteborg

I det enda polisområde som dialogpoliskonceptet lever kvar, i Göteborg, har också dansken uppträtt med sin show. Något som inte ledde till några som helst oroligheter.

Det kan noteras att polisens sätt att arbeta i Göteborg också lett till framgångar på andra områden. Sen 2015 har antalet skjutningar och sprängningar minskat trendmässigt i Göteborg och i år har det hittills inte varit en enda dödsskjutning i Göteborgsområdet förutom polisens skjutning av psykiskt sjuk man på Öckerö. Faktum är att det inte varit en dödsskjutning i Göteborg på 9 månader. Det är till stor del ett resultat av att polisen i Göteborg arbetar på ett annat sätt än polisen i andra delar av Sverige.

Det är inte troligen inte polisen som startat upploppen i Örebro, Norrköping och Linköping. Men det är polisens inkompetens som gjort att de inte förberett sig på rätt sätt och inte arbetat för att försöka undvika upplopp och kravaller.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!