Stor insats mot gängkriminella i Borås

Under gårdagen (tisdag) genomförde polisen enligt Borås Tidning en större razzia mot gängkriminella från en gruppering med bas i stadsdelen Hässleholmen i Borås. Bland annat greps två påstådda gängledare i ett kriminellt nätverk som enligt tidningen kallas Hässle 1 av polisen. De greps tillsammans med en tredje man vid en insats i ett villaområde. Enligt polisen är de alla tre misstänkta för mycket grova brott.

Hässle 1 är ett av två kriminella nätverk i stadsdelen Hässleholmen där det tidigare bara fanns ett kriminellt nätverk. Detta splittrades emellertid under hösten 2020. En skjutning på en frisörsalong hösten 2020 mot en ledande person i det kriminella nätverket i Hässleholmen anses vara en av de första incidenterna i denna konflikt.

I november 2021 greps tre gängkriminella män från södra Biskopsgården i Göteborg till långa fängelsestraff efter att bland annat ha avlossat skott mot en bil på riksväg 41 i närheten av Fritsla. Senare konstaterades det att det också skjutit mot en bostad i Kinna. De anhölls för mordförsök och grovt vapenbrott. Männen anses ha kopplingar till det andra kriminella nätverket i Hässleholmen, Hässle 2, och skotten ska ha rikta sig mot personer som tillhör Hässle 1.

Samma natt, natten mellan den 20 och 21 november sköt det också i Byttorp i Borås. Om den skjutningen hade några kopplingar till skjutningarna i Fritsla och Kinna är oklart. Natten till den 28 oktober 2021 hade en man med koppling till ett kriminellt nätverk i Hässleholmen skjutits i Byttorp så det finns en ganska stor sannolikhet för att de två händelserna ska vara ihopkopplade.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!