Svea hovrätt har meddelat dom i ett mål där en man åtalats för att ha varit administratör och ansvarig för narkotikamarknadsplatsen Flugsvamp 2.0 på internet. Tingsrätten frikände mannen från den delen av åtalet. Hovrätten har dock kommit fram till att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom. Mannen har därför dömts för bl.a. synnerligen grovt narkotikabrott till fängelse i 11 år och 8 månader.
Flugsvamp 2.0 var en marknadsplats på darknet där narkotika bjöds ut till försäljning inom Sverige. Marknadsplatsen existerade mellan april 2015 till september 2018. Under den tiden skedde över 300 000 överlåtelser av olika slags narkotika för sammanlagt drygt 350 miljoner kr.
Åklagarna väckte i februari 2020 åtal mot en man som påstods vara den som varit administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0. Stockholms tingsrätt fann att det fanns kopplingar mellan mannen som då hette Alexander Tomaszek och Flugsvamp 2.0. Men de menade att det inte var ställt utom rimligt tvivel att mannen varit ansvarig för marknadsplatsen. De ogillade därför åtalet i den delen.
Tingsrätten ogillade också åklagarnas yrkande om att mannen skulle dömas för grovt penningtvättsbrott med koppling till Flugsvamp 2.0. De dömde däremot mannen för vissa andra brott, bl.a. för grovt narkotikabrott. Påföljden blev fängelse i 1 år och 10 månader.
Textanalyser
Åklagarna har i hovrätten beskrivit hur misstankarna mot den åtalade mannen uppkom genom jämförelser av olika texter. Texter som publicerats på marknadsplatsens forum och på Flashback samt texter skrivna av den åtalade mannen. Textanalyserna presenterades i hovrätten. Hovrätten instämde i åklagarnas bedömning att dessa talar för att det är den åtalade mannen som har varit ansvarig för marknadsplatsen.
Bitcoin som kommer från marknadsplatsen har dessutom vid ett stort antal tillfällen har satts in på den åtalade mannens konton eller på annat sätt hanterats av honom. Det har handlat om mycket stora värden. Detta visar enligt hovrätten att mannen haft direkt åtkomst till marknadsplatsens medel. Den bevisning som har presenterats visar också att mannen varit involverad i marknadsplatsens uppbyggnad från start till dess att han greps. Vid en samlad bedömning av den utredning som har presenterats anser hovrätten att det är bevisat att det är den åtalade mannen som ensam har varit administratör och ansvarig för marknadsplatsen. Detta till skillnad från tingsrätten.
Dopningsmedel
Handeln som har bedrivits på Flugsvamp 2.0 har även innefattat försäljning av dopningsmedel och läkemedel. Svea hovrätt har därför även dömt mannen som idag heter Alexander Gustafsson för bl.a. synnerligen grovt narkotikabrott, dopningsbrott och brott mot lagen om handel med läkemedel. På grund av de olika åtgärder som han har vidtagit med inkomsterna från handeln på marknadsplatsen dömde hovrätten honom även för grovt penningtvättsbrott. Hovrätten anser vidare att mannen har gjort sig skyldig till det grova narkotikabrott som tingsrätten har dömt honom för.
Straff
Påföljden blev fängelse i 11 år och 8 månader. Hovrätten har också förpliktat mannen att till staten betala ett belopp om 1 479 bitcoin. Det motsvarar den vinst som han har gjort på sin brottsliga verksamhet.
Hovrätten beslutade också att häkta den åtalade mannen i hans frånvaro. Han är ännu inte gripen och håller sig undan i nåt annat land.
– Det är bevisat att den åtalade mannen har varit ensam administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0 under de nästan 3,5 år som narkotikamarknadsplatsen har varit verksam. Värdet av den brottsliga verksamhet som har bedrivits på marknadsplatsen har uppgått till flera hundra miljoner kr, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson, i ett pressmeddelande.
Han fortsätter: Det har varit fråga om en synnerligen organiserad verksamhet, för vilken mannen varit huvudman, som har varit ägnad att leda till en omfattande spridning av narkotika. Omständigheterna är sammantaget så försvårande att enbart straffvärdet för det synnerligen grova narkotikabrottet motsvarar maxstraffet för det brottet, fängelse i 10 år. Mannen har även gjort sig skyldigt till andra allvarliga brott, bl.a. grovt penningtvättsbrott. Vi har därför kommit fram till att påföljden för den samlade brottsligheten ska bestämmas till fängelse i 11 år och 8 månader.
Polis och åklagare nöjda
– Det är tillfredsställande att hovrätten delar vår bedömning av mannens centrala roll i brottsupplägget. Jag kan konstatera att hovrätten har bedömt bevisningen både i de olika delarna och i sin helhet på ett annat sätt än vad tingsrätten gjorde, säger kammaråklagare Tove Kullberg, i ett pressmeddelande.
– Man får ha respekt för att bevisningen i detta mål har varit utmanande för domstolarna. Tyngdpunkten har varit avancerade penningtvättsupplägg med kryptovaluta och analys av källkod, filer och databaser. Det finns ingen tidigare praxis med denna typ av bevisning för domstolarna att luta sig mot utan detta är nytt och mycket svårt. Hovrättens tydliga dom kan därför tjäna till ledning för kommande ärenden av liknande karaktär, för både polis och åklagare, säger kammaråklagare Annika Wennerström som varit förundersökningsledare.
– Flera polisiära kompetenser har arbetat gemensamt och uthålligt i ärendet vilket har lett till att vi fått fram avgörande bevisning trots avancerade och komplicerade brotts- och penningtvättsupplägg. Utredningen visar att svensk polis har kapacitet och förmåga att utreda den här typen av brott. Det inte är riskfritt att begå brott bara för att det sker på Darknet, säger Björn Eriksson, kriminalinspektör, Polismyndigheten.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.