Baltisk knarkliga dömd med hjälp av Anom-bevis

ANOM (ANØM) var en krypterad telefonapp som togs fram av US-amerikanska federala polisen FBI som en fälla för kriminella. I juni 2021 slog polisen till mot en mängd personer i Sverige med anledning av bevis som samlats in via ANOM. Insatsen kallades Trojan Shield. Det har lett till en del större rättegångar, åtal och domar. Men det finns även mindre fall som inte uppmärksammats så mycket. Ett av dem behandlades vid Eksjö tingsrätt under hösten 2021.

Tillslaget i Bodafors

Ett av de fall som inte uppmärksammats så mycket rör ett av de största narkotikabeslagen i Småland genom tiderna. I början av juni 2021 gjorde polisen en husrannsakan på en adress i Bodafors en bit utanför Jönköping i Nässjö kommun. Av allt att döma var tillslaget en del av Trojan Shield men adressen fick polisen fram på annat sätt. En av de tre män som kom att åtalas fastnade i en kontroll för misstänkt drograttfylla vilket var det som gjorde att polisen uppmärksammade adressen i Bodafors.

Vid tillslaget hittade polisen  88 kilo cannabis och två kilo kokain. Villan hyrdes av en man i 40-årsåldern och fungerade som övernattningsbostad för lastbilschaufförer. Mannen som heter Alberts Ruja greps tillsammans med Sarunas Rauba och Airidas Valkauskas. De två första är hemmahörande i Lettland medan den sistnämnde hör hemma i Litauen.

Åtal och domar

I november 2021 åtalades de tre männen för synnerligen grov narkotikabrott vid Eksjö tingsrätt. Alberts Ruja fick det lägsta straffet och dömdes till fängelse i fem år. Efter avtjänat straff ska han utvisas. Han förbjuds också att återvända till Sverige före den 9 november 2031. Sarunas Raube dömdes till fängelse i sex år och sex månader. Han ska efter avtjänat straff utvisas. Det hårdaste straffet fick den yngste av de åtalade, Airidas Valkauskas. Han dömdes till fängelse i sju år. Efter avtjänat straff ska han utvisas. De båda sistnämnda får inte återvända till Sverige före den 9 november 2036. I hovrätten fick de straffen minskad med sex månader var.

Den ledande mannen i narkotikahanteringen var dock en man som satt i fängsligt förvar i Litauen. Denne man heter Saulius Velecka. Ytterligare två män, Marius Smaleckas och Karolis Sereikis, var också inblandade i verksamheten.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!