Domar och åtal med hjälp av Anom-bevis

I juni 2021 deltog den svenska polisen i den internationella polisinsatsen Trojan Shield som var riktad mot kriminella gäng och organiserad brottslighet. FBI hade själva skapat ett krypterat kommunikationsnätverk som kallas ANOM (ANØM). Nätverket blev populärt efter att polisen knäckt Encrochat och SkyECC.

155 personer greps i Sverige som ett resultat av insatsen. Av totalt cirka 800 gripna i hela världen. Dessutom ska 5 svenskar ha gripits i Spanien. Detta innebar att hela 20% av de gripna i insatsen hörde hemma i Sverige. Med tanke på att totalt 16 länder ingår i insatsen är det uppseendeväckande många som gripits i Sverige. I efterhand har dessutom ytterligare personer gripits. Bland de gripanden som resulterar i åtal och domar finns i huvudsak ett antal omfattande narkotikamål.

Anledningen till att så många svenskar greps i Trojan Shield-insatsen är att en svensk, Maximilian Rivkin, var återförsäljare av Anom-telefoner.

Bergsjögänget och marmorknarket

I Västsverige greps 21 personer inledningsvis. Det gjordes också beslag av vapen ammunition och narkotika. De gripna i Västsverige var framförallt medlemmar i Bergsjögänget. Det har lett till flera åtal, flera domar och långa fängelsestraff för olika narkotikaaffärer. Det mesta kända fallet är smugglingen av narkotika i en marmorlast, det så kallade marmorknarket.

Knarkmaffian i norra Bohuslän och Malmö

En grupp av personer som är hemmahörande i Malmö, Helsingborg, Grebbestad och Strömstad greps för  att ha importerat cannabis men kallat det för asfalt. Det hela började med att en bil med asfaltslast stoppades i Malmö. Med hjälp av material från Anom kunde det knytas till ett antal individer.

Fagersjönätverket

Genom Anom kunde både mord lösas och mordplaner med kopplingar till Fagersjönätverket avslöjas. Ärendena har även kopplingar till andra kriminella nätverk som exempelvis Filterlösa grabbar (FLG) i Tensta och Flemingsbergsnätverket. I ärendet finns kopplingar till amfetaminfabriken i Olshammar. Anom-bevis ingick också i bevisen som ledde dom fällande domar för mordet på Årstabron där en ledande medlem i Fagersjönätverket mördades.

Beckombergamordet

I november 2020 skedde ett mord i Beckomberga i Stockholm. Flera mön som gripits i Trojan Shield-insatsen åtalade för mordet med stöd av Anom-bevis. En av de åtalade dömdes för mordet och flera andra för vapenbrott. De dömda har kopplingar till det kriminella gänget Filterlösa grabbar (FLG).

Gottsundanätverket

Ett stort antal individer från en nätverk med bas i stadsdelen Gottsunda i Uppsala har åtalats för omfattande narkotikaaffärer. Nätverket och dess narkotikaaffärer styrdes av en man som var bosatt i Spanien. Hela 17 personer har åtalats i ärendet. Ett åtal i Ångermanlands tingsrätt för narkotikabrott har koppling till detta ärende.

Sörmlandsligan

En kriminell gruppering som huvudsakligen sålt narkotika via Darknet åtalades för omfattande narkotikaaffärer med hjälp av Anom-bevis. En de åtalade och dömda är 72 år gammal och är känd för att tidigare i sitt liv tillhört den så kallade grodmansligan. I ärendet finns också kopplingar till amfetaminfabriken i Olshammar.

Solnafallet

I Solna tingsrätt väcktes åtal för ett ärende som rörde omfattande smuggling av narkotika. I åtalet förekom en mängd bevisning från Anom-telefoner. Det var en av de allra första domarna med Anom-bevisning. Det var också det första fallet med Anom-bevisning som tog upp i hovrätten med skärpta straff som resultat. I fallet finns kopplingar till personer som anses tillhöra Bredängsnätverket.

Kristianstadsärendet

10 personer åtalades efter att gripits i Trojan Shieldinsatsen. 12 personer sitter för närvarande häktade och förundersökningen pågår. Totalt har 26 personer hörts som misstänkta. De flest av de misstänkta har inte dömts för några allvarligare brott vid tidigare tillfällen.

Andra brottmål med Anom-bevis

Totalt kanske Anom-bevis kommer att bli använda i rättegångar mot uppemot 200 personer. Talt kanske det handlar om ett 40-tal rättegångar. Det ska jämföras med att Encrochatbevisning  använts i 130 ärenden med totalt omkring 400 åtalade. När det gäller Encrochat har de flesta rättegångar skett i Stockholm (tingsrätterna i Attunda, Solna, Stockholm och Södertörn) och Göteborg och de flesta som åtalats har varit hemmahörande i Stockholmsområdet följa av Göteborg och Uppsala.

När det gäller Anom så tycks de flesta rättegångar med Anombevisning äga rum i Uppsala, Göteborg och Stockholmsområdet.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!