Läkemedelsverket, tullen och polisen deltog i slutet av juni månad ei en internationell insats mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Insatsen kallades Operation Pangea. Den samordnades nationellt av Läkemedelsverket och globalt av Interpol. 94 länder runt om i världen deltog i insatsen. Ett av målen är att få en bild av hur den olagliga handeln med läkemedel ser ut. Ett annat mål är att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.
– Av det totala tablettbeslaget i Sverige står potensmedel för den största delen, drygt 30 procent, säger Eva Lena Bergens i ett pressmeddelande. Hon är utredare på Läkemedelsverket och har varit projektledare för den svenska delen av insatsen. Det är stora mängder potensmedel som stoppas på Arlanda och skickas tillbaka. Över tid rör det sig om tusentals försändelser, ofta hundratals förpackningar per dag och totalt flera tusen tabletter.
Mycket läkemedel smugglas in i landet
I Sverige beslagtogs främst potenshöjande läkemedel, narkotikaklassade läkemedel, dopningsmedel och antibiotika under Operation Pangea. Totalt handlade det om cirka 5 200 tabletter och kapslar.
– Smugglingen av illegala läkemedel är omfattande. Preparaten förs in i landet främst av resenärer och i paket beställda på nätet. Det är ett mycket stort flöde. Vi lyckas inte stoppa allt men varje beslagtagen tablett är en mindre som riskerar att skada en människa, säger Anna-Lena Heinänen, biträdande chef för kontrollavdelningen på Tullverket.
Myndigheterna kommer att genomföra laboratorieanalyser och fortsatta utredningar kopplat till beslagen.
Globala handeln fortsätter öka
Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln med olagliga läkemedel fortsätter att öka. Den ökar både på webbsidor och i sociala medier. Den vanligaste sociala medieplattformen globalt som innehöll reklam för olagliga och förfalskade läkemedel var Facebook (650 stycken), följt av Instagram (501 stycken) och TikTok (43 stycken).
– Att köpa och använda receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att behandlingseffekten uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek, fortsätter Eva-Lena Bergens.
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.