En person dömd för mord i Närlunda, Helsingborg

Den 14 oktober 2021 sköts en 19-årig man med flera skott i närheten av en gångtunnel vid Närlundavägen i Helsingborg. Mannen avled av skottskadorna den 19 oktober 2021. Han hade då vårdats på sjukhus sen skjutningen. Samma natt som skottlossningen ägde rum blev en person misstänkt för inblandning i mordet. Den skottskadade hade uppgett hans smeknamn. Ytterligare tre personer blev senare misstänkta för att ha deltagit i mordet. Åklagaren väckte i juni 2022 åtal för bland annat mord mot tre av personerna.

Den mördade personen bar namnet Mohammed Alawis (Momo) och ska ha hört hemma i Åstorp. Han ska inte ha haft någon koppling till något kriminellt nätverk men var känd av polisen. De tre som åtalades för mord var Alex@nd*r Nordqv#st, Must@fa Tarb@l och Muhamad Saeed.

Helsingborgs tingsrätt har nu dömt en av de åtalade personerna, en 21-årig man vid namn Muhamad Saeed (Mushi), för mord. Han dömdes även för grovt vapenbrott och misshandel. De två andra personerna frikändes från åtalet för mordet. En av dem, en 20-årig man som heter Alex@nd*r Nordqv#st, dömdes däremot för grovt vapenbrott. En person frikändes helt. Muhamad Saeed har tidigare dömts för bland annat rån. Första gången han dömdes var han 15 år gammal.

Bevisning

Indiciebevisning dvs. bevisning som indirekt pekar ut de åtalade som inblandade har varit väsentligt i rättegången. Bevisningen har bland annat bestått av uppgifter från en av den avlidnes bröder, Han umgicks med de åtalade under delar av kvällen och natten när skjutningen skedde. Han var dock inte med på brottsplatsen.

– Uppgifterna från brodern är inte ensamt tillräckliga för en fällande dom utan det krävs stöd av annan bevisning som tydligt visar på vilket sätt var och en av de tilltalade varit delaktig. När det gäller en av de tilltalade är bevisen tillräckliga men inte gällande de två andra, säger rådmannen Therese Larsson Dozet, i ett pressmeddelande.

Dom

Enligt rätten är det bevisat att 21-åringen var den som avlossade skotten och det är han som nu dömts för bland annat mord. Brotten som han döms för har ett samlat straffvärde som är så högt att påföljden för en vuxen gärningsman hade bestämts till fängelse på livstid. Eftersom gärningsmannen var 20 år vid händelsen, och detta skedde i oktober 2021, bestämdes straffet till fängelse 13 år och 4 månader. 20-åringen som dömdes för grovt vapenbrott fick fängelse i 1 år och 4 månader.

Bakgrund

Enligt uppgifter i Aftonbladet var den dödade Mohammed Alawis vän med den dömde och de övriga misstänkta. De ska ha sysslar med drogförsäljning i Åstorp (som journalisten i Aftonbladet bisarrt nog tror är en del av Helsingborg). I samband med det hade de hamnat i konflikt med en annan grupp ungdomar. I samband med detta ska Mohammed Alawis ha pratat med personer från den fientliga gruppen och avslöjat saker om det egna gänget. Detta ledde till att han blev hotad och har har därefter flera gånger begärt skydd av polisen och myndigheter utan ha fått det. Den uteblivna hjälpen och konflikten med vännerna ledde till att han blev dödad.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!