Brutalt mordförsök i Umeå – tre gripna i Spanien

Den 15 juni år utsattes en en ung man för ett brutalt mordförsök i Röbäck, Umeå. Tre personer utdelade ett flertal hugg eller slag med en machete eller ett liknande föremål mot mannens huvud och kropp. De utdelade också stick med en kniv eller annat vasst föremål mot hans kropp. Dessutom försökte de köra på honom med en bil. Enligt åklagaren överlevde mannen på grund av rena tillfälligheter. Ren tur alltså.

Den man som utsattes för mordförsöket heter Ram@d@n R@shwan och de misstänkta mördarna är T*rno L#ndström, J*saj@ Mod*rus och @rthur™ C@rmon@ Br^ndström. De misstänkta mördarna häktades i sin frånvaro den 27 juni då det konstaterats att de flytt utomlands. De efterlystes internationellt.

Spansk polis grep de efterlysta i mitten av juli. En av männen greps vd en slumpmässig kontroll vid busstationen i Algeciras och de två andra greps en vecka senare utanför ett hotell i Sevilla. De ska enligt den spanska polisen ha gömt sig i Granada där @rthur™ C@rmon@ Br^ndströms far föddes.

Återfallsförbrytare

Alla de misstänkta männen är dömda för brott vid flera tidigare tillfällen. J*saj@ Mod*rus har tidigare dömts till fängelsestraff för bland annat narkotikabrott, grov fridskränkning och försök till utpressning. 2019 dömdes han för stöld och bilstöld tillsammans med T*rno L#ndström. I februari 2021 dömdes Mod*rus till ett år och två månaders fängelse för grovt olaga hot och misshandel efter att ha misshandlar en ung kvinna, tillika mor till hans två barn. Han förekommer i över 20 avsnitt i belastningsregistret sen 2011.

T*rno L#ndström har bland annat dömts till fängelsestraff för bedrägeri, rattfylleri och försök till utpressning. Sommaren 2021 fick han sju månaders fängelse för narkotikabrott och den 29 april 2022 dömdes mannen för grov misshandel till tio månaders fängelse. Han förekommer i minst sju avsnitt i belastningsregistret.

När @rthur™ C@rmon@ Br^ndström var 16 år gammal skulle han omhändertas med stöd av lagen om vård av unga (LVU). Hans mamma hade uttryckt en stor oro för att han skulle åka utomlands för att ansluta sig ett terrornätverk. Han publicerade bilder av sig själv på sociala medier där han var maskerad och poserade med vapen. Efter detta har han dömts för bland annat ringa skadegörelse, ringa narkotikabrott och olovlig körning. Hösten 2021 åtalades han för grov misshandel då han ska ha slagit och skurit en annan person med en machete eller liknande föremål. Han frikändes.

Klassiskt svenskt våld

Mordförsöket är ett klassiskt svenskt mordförsök eller mord. Misshandel och knivar är det som normalt dödar flest människor i Sverige. Detta kan dock förändras i år då antalet skjutvapenmord så här långt vanligt långt fler än tidigare år och fortsätter det på samma vis kommer mord med skjutvapen att bli den vanligaste sortens mord detta år. Det totala antalet mord är dock inte högre än tidigare år.

Utvecklingen visar också tydligt att hårda straff och inspärrning av kända kriminella inte hjälper mot våld som har koppling till kriminella nätverk och gangstergäng. Huvuddelen av skjutningarna har en sådan koppling. Samtidigt som skjutningarna ökat i antal har dock den totala brottsligheten fortsatt minska. Det finns andra orsaker till det. Framförallt handlar det med stor sannolikhet om ett minskat bruk av alkohol.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!