Liberalismens frihet är inte vår frihet

Förra söndagen var det dags för Nooshi Dadgostar att ställas till svars i SVT:s entimmeslånga partiledarutfra?gning. Programledaren undrade bland annat varför Vänsterpartiet vill ta ifrån föräldrar/barn rätten att välja skola, eftersom V är motståndare till dagens modell med så kallat ”fritt skolval”. Dadgostar förklarade att denna modell förstärker den rådande segregationen, men att partiet inte i sig är emot möjligheten att välja. Hur V vill konstruera en alternativ modell kunde hon däremot inte svara på utan det var något som det återstod för partiet att ”titta över”.

Hur hade då Dadgostar, som företrädare för ett socialistiskt parti, kunnat utveckla resonemanget? Ja, hon kunde tryckt på att före friskolereformen 1992 hade vi ett system där barnen gick i den skola som låg närmast hemmet – ”närhetsprincipen” – en ordning som fungerade väl.

Utmaningen idag handlar om att återföra alla skolor, förutom några ideella undantag, i kommunal regi med likvärdig kvalité, och rätten att välja skola blir i sådant fall något överflödig. Dessutom kan val även i denna kontext föra med sig risker för en ökad segregation, det försvårar den långsiktiga samhällsplaneringen och resurser måste läggas på den administrativa apparat som valet nödvändiggör.

Det är dock inte speciellt förvånande att Dadgostar i denna situation inte klarade av att utveckla ett tydligt resonemang, utan det är snarare en avspegling av det marknadsliberala paradigmets dominans i vår tid. Det är ett paradigm som, förutom skolan, även ger oss en rad andra val som enskilda individer: förvaltare av premiepensionen, elleverantör, teleoperatör, hemtjänstföretag, äldreboende, med mera. Det är dock samtidigt som den reella makten för oss, och då framför allt som anställda på våra arbetsplatser, allt mer tonar bort i fjärran likt en drömsk utopi. Liberalismens frihet är inte vår frihet!

Anders Karlsson

Ursprungligen publicerat i tidningen Internationalen.

Läs mer om skolan.

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!