Valet i Göteborg – vänstern framåt

Valet i Göteborg skiljer sig från valet på riksnivå då det i Göteborg har varit tydliga framgångar för vänstersidan. Socialdemokraterna har ökat med 4 procentenheter i riksdagsvalet, 6 procentenheter i kommunvalet och 5,1 procentenheter i regionvalet.

Vänsterpartiet har minskat med 1,2 procentenheter i riksdagsvalet men ökat med 3,1 procentenheter i kommunvalet och 1,4 procentenheter i regionvalet. Minskningen i riksdagsvalet består troligen till stor del av stödröster för Miljöpartiet som ökade med 0,9 procentenheter i riksdagsvalet men minskade med 1 procentenhet i kommunvalet och 1,6 procentenheter i regionvalet.

Alla högerpartier förutom Sverigedemokraterna minskade i riksdagsvalet. i Kommunvalet ökade Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna medan Demokraterna minskade kraftigt och Liberalerna minskade något. I regionvalet minskade alla utom Sverigedemokraterna som ökade samt Moderaterna och Kristdemokraterna som stod still. S, V och MP får 40 mandat sammanlagt med nuvarande fördelning av röster medan M, KD, L och C (3) får 27 mandat. SD sitter på 9 mandat och Demokraterna på 5.

Största partier

Vänsterpartiet är största enskilda parti i flera valdistrikt i Majorna och Kungsladugård såsom Kungsladugård Östra, Kungsladugård Västra, Silverkällan, Mariaplan, Gröna Vallen, Kusttorget, Marieberg, Klareborgsgatan, Söderlingska ängen, Kommendörsgatan och Gatenhielmska.  Vidare är de störst i Sannaplan och Sandarna som båda ligger i Sandarna, Högsbohöjd Norra, Stigberget, Gregorianska gatan i Kortedala, Gamlestaden norra, Brämaregården Södra och Kvillestaden som båda ligger i Kvillestaden samt Väderlekstorget i Biskopsgården.

Moderaterna är största parti Inom vallgraven, i Kommendantsängen, Nordstan, Vasastaden, Lorensberg, Heden, hela Örgryte, västra delarna av staden mot havet och Askim. Kristdemokraterna är störst på Donsö-Vrångö, Sverigedemokraterna på landsbygden på Norra Hisingen i Olofstorp och landsbygden i Bergum samt Kobbegården i Askim och Tynnered Södra.

Socialdemokraterna är största parti större delen av Göteborg inklusive den norra delen av södra skärgården (Styrsö-Kössö och Brännö-Asperö), centrala och östra delarna av Hisingen, södra Göteborg, Masthugget, Olivedal, Haga, Annedal, Guldheden och Krokslätt såväl som i alla miljonprogramsförorter.

Källor: Val.se, GP och DN

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!