Vänsterpartiet gjorde ett dåligt val

Den personfixerade kampanjen för vänsterpartiet var troligen ingen bra grej. Inte heller drog den efterblivna presentationen av partiets klimatpolitik några röster. Resultatet av valet var för Vänsterpartiets del ett klart bakslag. Med en minskning på omkring 1% till cirka 7%. I storstäderna fick partiet mycket fler röster än så men samtidigt kan vi se en omfattande stödröstning på Miljöpartiet från personer som troligen röstade på Vänsterpartiet i kommunalvalet. Den bisarra och felaktiga presentationen av miljöpolitiken bidrog sannolikt också till att en del vänsterpartister röstade på Miljöpartiet i riksdagsvalet.

Störst andel av rösterna fick Vänsterpartiet i Göteborg (12,8% i riksdagsvalet, 15,7% i kommunvalet), Malmö (12,4% riksdagsvalet och 13,5% i kommunvalet), Stockholm (11,8% i riksdagsvalet, 14,9% i kommunvalet). Det går inte att hitta några framgångar på landsbygden så hela upplägget kring miljöpolitiken verkar ha varit ett fiasko som bidragit till ett sämre resultat utan att ge några framgångar bland arbetare. På landsbygden tycks Vänsterpartiet snarare ha tappat röster än vunnit några. Det är sannolikt inte ett resultat av stödröster till Miljöpartiet som Dadgostar. Stödröstande för Miljöpartiet har framförallt förekommit i storstäderna

Göteborg

Att Vänsterpartiet i Göteborg vägrade sätta upp fler arbetarkandidater och kandidater med stort stöd i arbetarområden på valsedlarna kan också ha bidragit till ett sämre resultat i Göteborg även om valet gick mycket bättre i västkuststaden än på annat håll. Rent generellt har Vänsterpartiet gjort ett bra val i Göteborg, framförallt i vissa förorter.

I Göteborg finns det dock några valdistrikt där Vänsterpartiet ökat kraftigt, Hammarkullen östra och Sandeslätt. I detta område bor en lokalt förankrad person med stort stöd i området. Kristofer Lundberg. Vänsterpartiet i Göteborg vägrade ha med honom på sina valsedlar och förmodligen hade ökningen av antalet röster blivit större om han varit med på listorna. Även i Hammarkullens två övriga distrikt ökade Vänsterpartiet andelen röster.

Även i delar av Kortedala har Vänsterpartiet ökat andelen röster rejält. Även där har det sannolikt en koppling till lokalt kända personer so åtnjuter stort förtroende.

Även i många andra förortsområden tycks Vänsterpartiet ha ökat andelen röster. I en del förortsområden med många muslimska väljare tycks dock både socialdemokraterna och vänsterpartiet ha tappat en del röster till Partiet Nyans. Förmodligen hade ökningen kunnat vara större och tappet till Nyans mindre om en välkänd arbetarprofil med förankring bland Volvoarbetare satts upp på valsedlarna. Lars Henriksson. Dessutom är han välkänd från media då han är krönikör i GP.

Ett annat område där Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökat är Burås i södra Göteborg. I tre av valdistrikten i Burås har båda partierna ökat och i de andra två har bara Socialdemokraterna ökat. I området bor flera lokalt förankrade och lokalt kända personer som är aktiva i Vänsterpartiet. Inte heller någon av dessa personer ville Vänsterpartiet i Göteborg sätt upp på sina valsedlar.

Stödröster för Miljöpartiet

I Vänsterpartiets traditionella områden runt Mariaplan i Majorna och Kungsladugård tycks partiet ha tappat röster. Sannolikt är detta ett utslag av stödröstning på Miljöpartiet eller av Vänsterpartiet befängda presentation av sin klimat- och miljöpolitik.

Observera att siffror och analys än så länge bara gäller riksdagsvalet.

Källa: Val.se

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!