Barnbombarna från Jordbro

Den 21 augusti när Stockholms kulturfestival pågick i Kungsträdgården hittades en väska utanför Operakällaren. I väskan låg en bomb. Det medförde stora avspärrningar i centrala Stockholm. Polisens nationella bombskydd sköt senare sönder sprängladdningen.

Tre 15-åringar pojkar hemmahörande i Haninge kommun greps och anhölls. Men bara en av dem häktades. Misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Misstanken är att han tvingades till att placera ut bomben i Kungsträdgården. Han släpptes den 9 september. Alla tre är dock fortfarande misstänkta för att bl.a. ha transporterat bomben på tunnelbanan.

Alla tre var kända av polisen sen tidigare för att ha begått mindre brott. Pappan till den 15-åring som häktades ska dock var dömd för brott vid flera tillfällen.

Den 30 september häktades ytterligare en pojke, denna gång en 16-åring, för inblandning i händelsen. Han är också misstänkt för att ha förberett en kidnappning och en grov misshandel tidigare i veckan tillsammans med en annan 16-årig pojke. Även den pojken har häktats. De greps i Jordbro tre dagar innan de häktades.

Det mest troliga är att äldre kriminella av någon anledning bestämt att de unga skulle placera ut bomben. Dessutom har de förmodligen genom hot tvingat en del av de unga pojkarna att delta i aktionen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!