Nobelpriset till fransk författare med arbetarbakgrund

Nobelpriset i litteratur år 2022 tilldelas den franska författaren Annie Ernaux med motiveringen ”för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar”.

Nobelpristagare

Jag har aldrig läst Ernaux men för en gångs skull tycker jag det skulle vara intressant att läsa nånting av en nobelpristagare. Jag har självklart läst många nobelpristagare förut såsom Rudyard Kipling, Knut Hamsun, Sigrid Undset, Sinclair Lewis, Pearl S. Buck, Hermann Hesse, Pär Lagerkvist, Ernest Hemingway, Albert Camus, John Steinbeck, Aleksandr Solzjenitsyn, Heinrich Böll, Eyvind Johnson, Harry Martinson, Isaac Bashevis Singer, Gabriel García Márquez, William Golding, Günter Grass, V.S. Naipaul och Doris Lessing.

Det är inte många med tanke på hur många som fått nobelpriset i litteratur. Så de flesta nobelpristagare intresserar mig inte. Speciellt är jag ointresserad av att läsa poesi. Jag begriper det inte. Poesi är dött för mig. Det tilltalar mig inte alls. Ingen poesi.

De jag gillar eller gillade och tyckt eller tycker om att läsa är Rydyard Kipling, Herman Hesse, Ernest Hemingway, John Steinbeck, Henrich Böll, Harry Martinsson, V.S. Naipaul och Doris Lessing. Kipling läste jag som barn och förmodligen skulle jag inte gilla de böckerna idag. Hesse, Böll, Hemingway, Steinbeck, Martinsson, Naipaul och Lessing läste jag första gången som tonåring. Flera av deras böcker har jag läst många gånger men idag är jag inte så förtjust i Böll och Hesse. De andra gillar jag fortfarande starkt.

Annie Ernaux

Bild: Wikipedia. Licens: CC BY-SA 4.0

Annie Ernaux växte upp i den lilla orten Yvetot i Normandie där hennes föräldrar med arbetarklassbakgrund startat ett café och en speceriaffär. Hon sattes i en kristen privatskola och hade goda studieresultat.Hon fortsatte att studera modern litteratur vid universiteten i Rouen och Bordeaux. Efter avslutade studier undervisade hon i litteratur vid grundskolor och gymnasier. Hon gifte sig 1964 och har två barn. Som författare debuterade hon 1974 med Les armoires vides. Hon är professor i litteratur såväl som författare.

Större delen av Ernaux´s författarskap omfattar självbiografiska romaner med fokus på social rörlighet och identitet.

Ernaux har publicerat ett tjugotal romaner på franska varav sju finns i svensk översättning. Flera romaner har dramatiserats i Frankrike och en roman har filmatiserats.

Böcker

Kvinnan kretsar kring moderns liv som självständig kvinna, hennes åldrande, insjuknande i Alzheimers sjukdom och död. Den har dramatiserats som monolog på svensk teaterscen, bland annat med Meg Westergren.

Sinnenas tid är en kort roman som skildrar ett intensivt passionerat förhållande med en gift man.

Skammen skildrar ett familjetrauma där fadern under ett vredesutbrott försökte döda modern. Samtidigt beskrivs uppväxtförhållanden i den lilla hemorten och tiden i den kristna skolan.

Med Åren fick Annie Ernaux större internationellt erkännande och hon tilldelades flera litterära priser. I den självbiografiska romanen utgår författaren från fotografier från barndomsåren till nutid. Relaterat till dessa presenterar hon såväl sig själv som sina generationskamrater och samhället vid de aktuella tidpunkterna.

En flickas memoarer återvänder författaren i minnet till 1958 och den första sexuella relationen med en man.

Ämnen som Annie Ernaux behandlar i sin övriga produktion är hennes äktenskap (La Femme gelée), sexualitet och kärlekshistorier (Se perdre, L´Occupation), sin yttre omgivning (Journal du dehors, La Vie extérieure) erfarenhet av abort (L´Événement) och bröstcancer (L’Usage de la photo).

Arbetarförfattare

Hon har enligt Wikipedia utgjort en förebild för yngre franska författare såsom Didier Eribon och Édouard Louis med liknande klassbakgrund. Hon har ofta tagit politisk ställning och anser sig vara en politisk författare. Bland annat stödde hon socialistpartiets kandidat i presidentvalet 2012, undertecknade protester mot demonstrationsförbudet under undantagstillståndet efter attentaten i Paris 2015 och stödde proteströrelsen De gula västarna 2018. Om klass och sin bakgrund säger hon på sajten Vi Läser:

–?Klass har med pengar att göra, men inte enbart. Det påverkar hela ens liv, och har att göra med arbete, tankar, idéer, intressen, hur du klär dig och vilken mat du äter.

[…]

Hennes föräldrar kom från enkla förhållanden. De träffades på ett repslageri där de båda arbetade. Bättre än att jobba på familjens lantbruk och tvingas slita i alla väder, tänkte pappan. Han ser bra ut, tänkte mamman. Det vill säga: »inte som en arbetare«.

Tillsammans drömde de om något eget. Så de öppnade ett kombinerat kafé och livsmedelsbutik som de drev i många år. Föräldrarnas största oro var att förlora verksamheten och tvingas bli arbetare igen. »Hon kunde alla knep för att handskas med fattigdomen«, skriver Annie Ernaux om sin mamma. »Denna kunskap som överförts från mor till dotter under århundraden tar nu slut med mig, som bara är dess arkivarie.«

I slutänden var det Annie som gjorde klassresan som föräldrarna drömde om. Hon lämnade staden för att läsa till lärare, tog en examen i litteratur och blev professor på universitet.

–?Min mamma förstod att jag ville vidare och studera. Min pappa förstod det inte. För honom var det nästan som ett svek. Var de inte bra nog?

Delar av texten delvis från Wikipedia.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!