Den stora momshärvan och storbolaget

Brighstar hette en stort US-amerikanskt företag som sysslar med telefonitjänster (VoIP) och handel med telelefoniutrustning. Bolaget var en central aktör i den så kallade mobilhärvan som också kallas den stora mobilhärvan. Ett omfattande momsbedrägeri riktat mot den svenska staten som lurats på mer än 15 miljoner svenska kronor genom påhittade affärer och falsk bokföring.

Totalt har mer än 100 bolag varit inblandade i de olagliga affärerna och Brighstar var ett av dessa företag. Det allra största och dessutom ett väletablerat företag. Företaget har numera bytt namn till Likewize.

Momsbedrägeri

I januari 2021 rapporterade Sveriges Television att Brightstar var anklagade för inblandning i momsbedrägerier med mobiltelefoner och att Skatteverket hade krävt återbetalning av en kvarts miljard kronor. Brighstar förnekade att de har någon som helst koppling till momsbedrägerierna. De var dock de misstänkta företagens viktigaste leverantör och Skatteverket anser att de har haft kännedom om de olagliga affärerna:

Enligt Skatteverket har Brightstar känt till, eller borde ha känt till, att man deltagit i ett avancerat momsbedrägeri. ”Skatteverkets utredning visar att ni tagit en aktiv, eller åtminstone medveten passiv, del i bedrägeriet/upplägget” heter det. Brightstar krävs nu på drygt en kvarts miljard i utebliven moms och dessutom ett skattetillägg på drygt 38 miljoner.

På grund av misstankarna mot Brightstar har flera av deras kunder reagerat med att tillsvidare inställa köp från dem.

I Brightstars svenska dotterbolag, Brightstar 20:20 (SWE) AB utgjodes styrelsen av Torben Pedersen (VD), Gerard Patrick O’Keefe, Stephen David Russell och Jack Alois Negro. Delgivningsbar person var Rickard Ahlén.

Nonchalans

Bolaget meddelade att de planerade att överklaga Skatteverkets beslut och bolaget förnekade anklagelserna. I maj samma år meddelade Brightstar att de avvecklade den svenska verksamheten och lämnade marknaden.

Brightstar inledde dock också en intern utredning som inte hann offentliggöras innan Brightstar i Sverige försattes i konkurs till följd av Skatteverkets jättekrav. Utredningen pekade ut en enskild anställd som fick sparken. Han hävdade dock att cheferna godkänt alla affärer han genomfört. Bland annat gäller det affärer med företaget JoLuMar Chamon AB vars ägare dömts till ett långt fängelsestraff för grova ekobrott. Den anställde valde att stämma Brightstar:

Men den anställde som pekats ut av Brightstar accepterade inte avskedet, utan valde att genom fackförbundet Unionen stämma Brightstar inför Arbetsdomstolen. I sin stämningsansökan hävdar Unionen att affärsuppläggen ”beslutats och fullständigt sanktionerats – attesterats och godkänts” av chefer i flera led, och att avskedandet därför varit felaktigt.

Unionens jurist David Hellman menar att Brightstar valde att inte utreda chefernas ansvar.

– Man har valt att rikta strålkastaren mot den här medlemmen och försöka hitta en syndabock.

Brighstar svarade dock inte på stämningen och deltog inte i Arbetsdomstolens förhandling. Målet avgjorde därför genom en så kallad tredskodom där Brightstar dömdes att betala den tidigare medarbetaren ett skadestånd på totalt 765 000 kronor.

Konkurs

I juli 2021 försattes de det svenska dotterbolaget Brightstar 20:20 (SWE) AB i konkurs. I USA har bolaget framställt det hela som att de utsatta för ren förföljelse av de svenska myndigheterna. Detta trots att de helt klart och bevisat deltagit i olika affärer för att lura den svenska staten på pengar.

År 2019 omsatte Brightstar i Sverige 6,5 miljarder kronor med kunder som bland annat Telia, Tre och Telenor. En annan kund som de genomförde momsfiffelaffärerna med var Iskana Investments  AB. Enligt uppgifter från SVT hade Brightstar mycket väl kunnat betala skulden till den svenska staten men valde att inte göra det:

Anders Björkenheim, bedrägeriexpert på Accessus som granskat mobilhärvan tillsammans med SVT, säger att han tror att Brightstar hade kunnat betala mångmiljonkravet från Skatteverket men att bolaget nog fruktar miljardkrav för andra affärer i mobilhärvan.

– Detta sätt att agera från en internationell jättekoncern är att likställa med att ta en springnota där svenska skattebetalare får stå för räkningen, säger Björkenheim till SVT.

Storbolaget valde helt enkelt att smita från sitt ansvar istället för att hantera det hela på ett ansvarsfullt sätt. Det säger förmodligen en hel del om vad det är för stort bolag och bolagsledning det handlar om i Brightstars fall. De visade också stor nonchalans mot svenska lagar och avtal genom att vägra delta i Arbetsdomstolens förhandlingar och vägra att svara på stämningen. Genom konkursen kunde de också undvika att betala skadeståndet till den avskedade.

Förvaltningsrätten

Brighstar överklagade även Skatteverkets beslut till Förvaltningsrätten som dock gav Skatteverket rätt:

Förvaltningsrätten anser omständigheterna borde ha fått Brightstar att inse risken för att telefonerna kunde vara kopplade till bedrägeri eller missbruk.

”Den som inte vidtar rimliga åtgärder för att säkerställa att en viss transaktion inte är ett led i någon annans skatteundandragande kan inte få avdrag när det senare visar sig att så varit fallet”, säger chefsrådman Peter Lif på förvaltningsrätten i Stockholm i ett pressmeddelande.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!