På begäran av de spanska, tyska och finska myndigheterna har Eurojust och Europol tillsammans med flera nationella myndigheter i olika länder genomfört ett ingripande mot ett omfattande bitcoinbedrägeri. Offren för detta stora onlinebedrägeri uppskattas vara hundratusentals.
Under operationer den 8 och 9 november i Albanien, Bulgarien, Georgien, Nordmakedonien och Ukraina genomsöktes 15 callcenter och 5 misstänkta greps. Polisen anser att de gripna tillhör ett kriminellt nätverk med koppling till bland annat företaget Milton Group i Ukraina, ForexTB på Cypern, Eper Holdings. Dessutom till de falska bitcointjänsterna Bitcoin Revolution, Bitcoin Evolution, Bitcoin Code, Bitcoin Loophole, Bitcoin Trader, Vetoro Banc, CryptoMB och CryptoBase.
Milton Group kartlades och avslöjades av Dagens Nyheter i en serie reportage år 2020. Det kriminella nätverket använde dussintals callcenter i flera länder och hundratals onlineplattformar för att begå bedrägeriet. De använde också flera svenskar utan tillgångar och med missbruksproblem som målvakter, dvs formella ägare på pappret av flera av de inblandade estniska företagen.
De misstänkta presenterade sig som mäklare som skulle hjälpa investerarna att tjäna stora summor pengar genom små investeringar. I verkligheten lurade de offren genom att vinna deras förtroende online såväl som genom professionellt inrättade callcenter. De uppmuntrade offren att investera via webbplattformar som kontrolleras av den kriminella organisationen. Något som resulterade i att de förlorade stora summor pengar.
Utredningarna i dessa fall är mycket omfattande. Hundratusentals investerare över hela världen fallit offer för bedrägeriet, som går tillbaka åtminstone till 2016. Skadan som orsakats uppskattas till 50 miljoner euro per kvartal. Undersökningarna av cyberbedrägeriet började 2018 och sju länder som hittills har inlett rättsprocesser mot inblandade bedragare.
Eurojust
Eurojust underlättade det rättsliga samarbetet i det här fallet genom att inrätta och finansiera en gemensam utredningsgrupp (JIT). Den inrättades på begäran av de svenska myndigheterna och involverade även Albanien, Finland, Georgien, Tyskland, Lettland, Spanien och Ukraina. Totalt anordnades 13 samordningsmöten för att samordna de nationella utredningarna och förbereda aktionsdagen. Byrån underlättade också verkställandet av internationella arresteringsorder, europeiska utredningsorder och skrivelser om begäran om utredningar från tredjeländer.
Europol gav analytiskt stöd till utredningarna och organiserade sju operativa möten. För att stödja aktionsdagen den 8 och 9 november 2022 inrättade Eurojust ett samordningscenter för att möjliggöra snabbt samarbete mellan de inblandade rättsliga myndigheterna.
Tillslaget
Som ett resultat undersöktes 15 callcenter (6 i Albanien, 5 i Georgien, 3 i Ukraina och 1 i Nordmakedonien). Dessutom 27 andra platser och 5 fordon. 5 misstänkta har gripits, 4 i Albanien och 1 i Georgien. Cirka 50 förhör (misstänkta och vittnen) har genomförtsi samband med tillslagen. Beslagen omfattar bland annat över 500 elektroniska enheter (datorer, bärbara datorer, USB, hårddiskar). Vidare mer än 340 000 euro i kontanter, flera mobiltelefoner, flera bankkonton, kryptovaluta plånböcker, egendomar, ID-handlingar och bankkort samt hundratals andra dokument.
I de omfattande tillslagen mot organisatörerna av det omfattande bedrägeriet deltog myndigheter från Albanien, Finland, Georgien, Tyskland, Lettland, Nordmakedonien, Spanien, Sverige och Ukraina. Från svensk sida har Riksenheten mot organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten i Stockholm deltagit.
Redan 2020 genomfördes ett omfattande tillslag mot Milton Group i Ukraina. Det resulterade i ett antal gripanden och nedstängningar av bluffsajter. Bland annat greps en man vid namn Rati Chelidze (Rati Tchelidze) från Georgien och den israeliske medborgaren David Todua (Todva). Andra personer som omnämnts som inblandade är Yakov Keselman som ska ha varit ägare till Milton Group, Gia Janashvili (Oren Abiri) och Javid Hamze (William Bradley).
Läs mer:
- Albaniens regering kopplad till organiserad brottslighet
- Svenska IT-miljardärer kopplade till Bitcoinbluffar
- Knark och bitcoin-bedrägerier
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.