Särskild utredare ska undersöka polischefshärvan

Polisen har tillsatt en särskild utredare med anledning av den senaste tidens uppgifter rörande en del personer i den högsta polisledningen.

– Myndigheten har genomfört ett antal åtgärder i de ärenden som varit föremål för mediernas granskning. Vilka åtgärder det rört sig om kan vi av integritetsskäl eller av sekretesskäl inte redogöra för. Det är därför viktigt att en extern utredare kan göra en fullständig genomlysning av hanteringen, säger rikspolischef Anders Thornberg, i ett pressmeddelande.

En särskild utredare, Runar Viksten ska göra en fullständig genomlysning av Polismyndighetens agerande i förhållande till gällande regler och rutiner. Uppdraget har han fått direkt av rikspolischefen. Anledningen är den senaste tidens uppgifter om oegentligheter och anmälningar om brott som rör Linda Staaf och Mats Löfving i den högsta polisledningen.

– I ett allvarligt omvärldsläge är det viktigt att vi i polisen kan fokusera på vårt uppdrag att upprätthålla ordningen och säkerheten i landet, säger rikspolischefen.

Viksten är fri att lämna förslag till åtgärder. För genomförande av uppdraget ska utredaren få all den information och upplysningar som han finner vara av betydelse för uppdraget.  Arbetet ska påbörjas snarast. Slutsatserna ska redovisas under våren. Senast den 28:e april.

Om utredaren under granskningen bedömer att det förekommit brott eller oegentligheter ska det omedelbart anmälas. Detta om det inte redan är under utredning eller tidigare har utretts.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!