Arbetare smartare än toppchefer?

Lite tillspetsat är det vad som kom fram i ny forskning av Marc Keuchnigg vid Linköpings och Leipzig universitet. De löntagare som tjänar mest är inte de mest intelligenta (bästa kognitiva förmåga). Däremot är de överrepresenterade i psykopati, visar bland annat forskning i USA – de är empatilösa, maktlystna och samvetslösa.

Den tyske forskaren Marc Keuchnigg jämförde begåvningsresultat från värnpliktsverket med senare lönestatistik från Skatteverket. Och fann ett visst samband mellan högre intelligens och högre lönenivå. Men inte över 600 000 kronor. Det var ett oväntat fynd.

De som tjänar allra mest, en procent av inkomsttagarna, klarar till och med intelligenstesterna sämre än de i inkomstgruppen under dem, som tjänar ungefär hälften så mycket. De med högst inkomst kan ha haft bra idéer, hjälp av rika släktingar, tur eller ha manligt kön (dominanta kvinnliga ledare accepteras sällan, visar andra undersökningar, och de skräms bort från karriären av manliga könsnormer och sextrakasserier).

Ett annat fynd från avhandlingen om intelligens-lön är att ”överraskande många i den lägsta inkomstgruppen var väldigt intelligenta. Men de valde att hålla sig där för att behålla balansen mellan vardags- och arbetsliv.”

Här misstänker jag att medelklass-intellektuella forskarvärderingar och tolkningar smugit sig in. Efter 30 år som vanlig arbetare upplever jag att vi i arbetarklassen vanligen inte tänker i termer av karriär. Vi har ett jobb för att kunna arbeta och överleva. Ett arbete för pengarna och det sociala.

Men för oss arbetare som är socialister och feminister är begåvningsreserven i arbetarklassen och i kvinnokönet uppmuntrande. Det kommer inte bli svårt att hitta ledare för en framtida socialistisk arbetar-kvinnostat. En annan lärdom enligt Marc Keuchnigg:

–Vi, medborgare, behöver fortsätta granska dem som tar sig till toppositionerna. Och komma ihåg att de inte alltid är de mest intelligenta.

Hans Norebrink

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!