Rasmus Paludan och Wagner-gruppen

TV4 har avslöjat att Rasmus Paludan i alla fall tidigare har haft kopplingar till den fascistiska legosoldatorganisationen Wagner på ryska vKontakte. Paludan förnekar dock själv att han skulle ha kontakter med Wagnergruppen.

Kontot på vKontakte stämmer dock med tider där han uppgav sig vara aktiv på den ryska motsvarigheten till Facebook. Kontot heter Rasmus Paludan, Samma konto styrde även hans partis, Stram Kurs, konto på vKontakte. Kontoinnehavarna skrev också på danska när det var aktivt för fem år sen. Kontot är dock numera avstängt. Kontot, dvs troligen Rasmus Paludan, hade flera ryska vänner på vKontakte. En av dem är en känd senior rekryterare för Wagnergruppen.

Om Rasmus Paludan idag har kontakter med Wagner-gruppen är okänt. Det finns ju dock inget som hindrar honom från att ha kontakter via andra kanaler än vKontakte. Han själv förnekar dock att så skulle vara fallet.

Finns det kontakter mellan Paludan och Wagner-gruppen så hamnar Paludans koranbränning i annan dager än tidigare. Då handlar det inte bara om rasism och provocerande agerande utan också om ett möjligt sabotage mot Sveriges möjligheter att bli NATO-medlem. Ett sabotage med direkta kopplingar till Ryssland. Men som sagt vad, det finns inga belägg för att dansken idag har några som helst kontakter med Wagner-gruppen.

Det finns trots allt anledning att fundera över sådant som att Ryssland har anledning att försöka destabilisera Sverige på olika sätt. Dessutom vill de säkert förhindra att Sverige blir medlemmar i NATO. Samtidigt vill Erdogan utnyttja situationen för att skaffa sig själv fördelar och agera mot ett land där kurdiska organisationer kunnat agera relativt fritt. Den turkiska statens inblandning i mord i Sverige är dokumenterat i ett fall som ägde rum nyligen, De kan säkert vara involverade i flera liknande händelser. På samma sätt kan säkerligen Ryssland vara direkt och indirekt inblandade i andra händelser.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!