Kannibalen Putin äter Ukraina

På teaterscenen: Ett ”livsmedelsförråd” med Vitryssland inburad, en stor fascistsvart gryta, den blodiga kannibalen Putin som ilsket försöker dra den kämpande måltiden Ukraina mot grytan, en passiv observerande pacifist med brutet gevär, en USA-hatande vänstertok med ögonbindel som kramar Putin, oroliga åskådare (Moldavien, Georgien, Armenien, Kazakstan och övriga ex-sovjeter). En socialistisk Ukrainavän med flygblad, pengar och vapen.

Kannibalen Putin: Streta inte emot. Du har alltid tillhört mig, varit en del av mig, och så blir det för gott när jag äter upp dig. Det är ditt historiska och kulturella öde att bli en del av min kropp. Tillsammans växer vi och återskapar det storartade slaviska imperium som tsarerna och stalinisterna byggde.

Måltiden Ukraina: Du kan stoppa upp ditt gamla slaviska imperium där solen inte skiner. För oss var det gamla stalinistiska Sovjet du hyllar bara förtryck och svält. Vi är en egen självständig nation, och det tänker vi förbli. Med vapen i hand om du inte lämnar vårt land. Nationens frihet är värd att försvara.

Kannibalen Putin: Du är ingen egen nation, det är bara hittepå. Du är en del av den storslaviska nationen Stor-Ryssland där Lill-Ryssland Ukraina och Vit-Ryssland Belarus ingår. Vi bara korrigerar den historiska olycka som delat vår stolta slaviska nation, och våra heliga ortodoxkristna städer Moskva och Kiev.

Måltiden Ukraina: Det är du som hittar på och drömmer om fornstora dar. Vi har i fria demokratiska val visat att vi är, var och vill förbli ett eget folk, en egen nation. Med eget språk, kultur, identitet. Vi i Ukraina ska själva bestämma vårt lands öde – inte andra. Samma beslutsamma inställning har vi visat i vårt framgångsrika patriotiska försvar av vårt fosterland.

Kannibalen Putin: Eran separatistiska reaktionära höger-nationalism har ni lurats till av det dekadenta väst och det imperialistiska USA-NATO-EU. De har bland annat via så kallade färgrevolutioner tagit makten över det tidigare sovjetvänliga Östeuropa, och tidigare Sovjetrepubliker. Vårt nära utland, det gamla Sovjet, ska tvingas bli västlakejer. Ryssland ringas in, vi förlorar buffertstater, och väst tränger sig allt närmare det heliga Rysslands hjärta. Det är ett existentiellt hot mot den ryska nationen

Vänstertoken: Precis! Putin har helt rätt. Detta krig handlar om västs strävan att kontrollera hela världen med sin kapitalism, nyliberalism och USA-imperialism. Alla anti-imperialistiska länder ska krossas. Kriget är inget ukrainskt försvarskrig som västpropagandan påstår. Kriget handlar i grunden om västs anfall mot öst. Putin och Ryssland försvarar sig mot västs attacker via sitt ombud Ukraina och deras nazistiska medlöpare. Putins Ryssland är en viktig anti-imperialistisk kraft som vänstern bör stödja.

Röd Ukrainavän: Tala om cyniskt makttänkande och konspiratoriskt förnekande av verkligheten. Ryska mord på civila och mängder av väldokumenterade ryska människorättsbrott, gränsande till folkmord, finns tillgängliga för den som vill se sanningen om Ukrainakriget. Se på nätet. Ska vi stödja Ryssland trots denna terrorism mot de vanliga människorna i Ukraina (även kvinnor, barn och gamla).

Om alla som är emot den ”Stora Satan” USA är anti-imperialister värda vårt vänsterstöd, så måste även de brutala diktaturerna i Syrien, Iran, Afghanistan, Kina och Nordkorea få vårt stöd. Liksom all världens islamistiska terrorrörelser. Tillika många fascister och nazister som bekämpar det svart-judiska USA.   

Pacifisten: Nu får ni lugna er. Det är aldrig ens fel att två träter. Vad som behövs i Ukraina är fredsförhandlingar och kompromisser som båda kan godkänna. Våld löser inga problem. Därför är det helt fel att sända vapen till Ukraina. Det bara förvärrar konflikten. Se vilket lidande civilbefolkningen drabbats av. Kriget måste avslutas av humanitära skäl.

Röd Ukrainavän: Nu är det ju rent faktamässigt så att ett FN-land oprovocerat har anfallit ett annat FN-land. De har självklart rätt att försvara sig. Speciellt mot Ryssland. Ukraina minns det svältfolkmord – Holodomor – som Putins ryske hjälte Stalin organiserade på 30-talet för att knäcka den ukrainska nationella livsviljan. För ärliga vänstermänniskor, sanna demokrater, och solidariska humanister är Ukrainas kamp vår kamp. Vi får inte glömma vårt närliggande blågula folk och deras heroiska frihetskamp.

Kannibalen Putin: Dumheter, det var nazister bakom problemen i Ukraina på 30-talet, och bakom Ukrainas judepresident står det även idag nazister. Själva idén om ett självständigt Ukraina är nazistisk. Och apropå folkmord, så begår Ukraina folkmord mot ryskspråkiga i Ukraina idag. Sovjets sönderfall var århundradets största politiska katastrof. Bland annat för att stora ryska minoriteter hamnade oskyddade utomlands. Det är ett av skälen till vår specialoperation i Ukraina, att hjälpa våra ryska landsmän som förtrycks där.

Oroliga åskådare: Det är det här pratet som skrämmer oss. Vi som äntligen blev självständiga efter Sovjets sammanbrott vill inte underordna oss en ny herre i form av Kannibalen Putins drömmar om ett nytt ryskt Moskva-imperium över oss igen. Och vi förtrycker inte våra ryska minoriteter.

Röd Ukrainavän: Precis. Om inte Ryssland stoppas i Ukraina går de vidare med att försöka återfå kontrollen över alla de femton republiker som bildade Sovjetunionen. För ärliga anti-imperialister är det därför självklart att stödja Ukrainas kamp för frihet och självständighet

Vitryssen: Vi var en del av Sovjet, och har stannat kvar hos våra ryska vänner. Det tjänar oss och alla andra före detta sovjetrepubliker att åter alliera oss med Moder Ryssland. De har till och med placerat ut kärnvapen för att skydda oss.

Pacifisten: Farligt prat. Nu tycker jag att vi alla tillsammans sjunger ”We shall overcome”, och blir vänner. Ingen vinner ju på krig. Vi måste hitta andra fredliga lösningar. Lägg därför ner vapnen i Ukraina i en sann internationalistisk pacifistisk förbrödrande anda. ”Kumbaya”.

Röd Ukrainavän: Ändå måste även ni pacifister inse att utan väpnad kamp så upphör Ukraina att existera. Därför behövs vapen. Och vad är er syn på de judiska upproren i Warszawa-ghettot och Treblinka-koncentrationslägret. Borde de ha lagt ner vapnen och utan kamp låtit sig gasas ihjäl av nazistsvinen?

Och förresten, hur kan fredliga kompromisslösningar och fredsförhandlingar fungera i en krigskonflikt där en part anfalls av en annan med syfte att erövra. Ska vi godkänna att Kannibalen Ryssland får äta upp delar av Ukraina? Ett ben (Donbas) och en arm (Krim). Ska Ukraina godkänna att bli halvt kannibaliserat som pris för freden? En omoralisk orättvis ”fred”?

Pacifisten: Skamfylld tystnad…

Röd Ukrainavän: Ukrainakriget är enkelt. En stor, aggressiv, fascistisk, imperialiststat anfaller ett litet demokratiskt grannland med syfte att införliva det erövrade landet i det egna. Att det lilla landet är borgerligt och delvis korrumperat ändrar inget i sakfrågan. Inre heller att USA ”tjänar på” på ett fritt Ukraina.

Ukrainas frihet är ett värde i sig. Landet har ingen plikt att bli buffertstat i en värld än mer uppdelad i stormakters intressezoner, som kannibalen Putin föreslår. Heller ingen plikt att låta sig erövras av Ryssland för att med detta sitt nationella självmord få slut på kriget. Stöd Ukraina på deras egna villkor – som i Vietnam.

Som socialistiska anti-imperialister fördömer vi den falska taktiken ”Ändamålen helgar medlen.” Ett fritt Ukraina är ett mål i sig för alla oss som tror på alla folks fria och jämlika rätt till nationellt självbestämmande. Dessutom är (som en sidokommentar) nationen det bästa forumet för att bygga välfärd, demokrati och socialism.

Slava Ukraini – Ära åt Ukraina!

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!