Mannen som lämnade släkten Ali Khan

Mohammed Ali Khan var en känd svensk fotbollsspelare som spelat i en mängd klubbar som bland annat spelat för Västra Frölunda IF, BK Häcken och Halmstad BK. Han gjorde även en proffssejour i en kinesisk klubb och har varit tränare för Husqvarna FF och boråslaget Norrby IF samt spelt i mindre klubbar som Tynnered FC, Byttorps IF och Nova FC och aktiv i föreningen FC Gole.  Han har spelat i det libanesiska landslaget. Numera har han bytt namn till Mak Lind. För att markera avståndstagande från sin släkt.

Släkten är nämligen den i Göteborg ökända släkten Ali Khan där många har kopplingar till brottslighet och kriminella nätverk. Personer från släkten ingår i kriminella nätverk i Frölunda, Hjällbo och Hammarkullen. Delar av släkten kan sägas vara ett kriminella nätverk i sin egen rätt.

Problemet med ett namn

Mak Lind vill uppenbarligen inte ha med dem att göra vilket han tydligt men i milda ordalag klarlägger i en lång och fin intervju i Aftonbladet:

Mohammed Ali Khan blev till sist Mak Lind i början av 2019. Förnamnet är den sammandragna förkortningen av hans gamla namn som ändå alltid varit någon sorts tilltalsnamn, efternamnet är taget och bärs i dag av hela familjen.

Bytet innebar inte bara en brytning med den brottsbelastade släktgrenen uppe i Angered, utan även med de föräldrar och den uppväxt som Mak Lind har så svårt att komma till tals med. Efter att ha vridit och vänt på situationen så valde han att inte ha någon kontakt med sin pappa.

– På ett sätt är det givetvis en sorg att det har blivit såhär, men på heder och samvete – den dagen jag bestämde mig var det som att börja om. Känslo­mässigt var vi inte längre andra generationens invandrare eller tredje generationens Ali Khan eller vad det nu kan vara – det kändes som att vi var vår egen förstageneration.

En utandning och ett snabbt leende, men sedan snabbt tillbaka till allvaret igen.

– Men jag är inte dum. För egen del kommer jag aldrig helt lyckas bli av med det här gamla, det kommer alltid att följa med mig. Oavsett vad jag säger eller gör så har mitt namn en gång varit Ali Khan.

[…]

– Det är liksom: ”Tar du avstånd från det här?” ”Ja, det gör jag”. ”Men tar du avstånd på riktigt?”. ”Ja”. ”Men hur vet vi det? Kan du bevisa att du verkligen har tagit avstånd?”. Alltså, jag har bytt ut mitt namn. Jag vet liksom inte hur mycket starkare och tydligare ett avstånds­tagande kan bli.

[…]

Efter en livslång kamp känner nu Mak Lind att lugnet till sist börjar lägga sig runt honom, att han slagit sig fri från de destruktiva mönstren runt sig. Någon typ av nödvändig seger, men det går inte att komma runt att det personliga priset varit högt.

För att ta sig till en bra plats har Mak Lind känt sig tvungen att helt lämna sitt förflutna, att kapa banden till sitt gamla liv. Där finns personer som han inte längre vill ha kontakt med, släktnamnet Ali Khan som han aktivt tar avstånd ifrån.

[…]

Finns det någon risk att unga i miljonprogrammen tittar på dig och känner: ”Han har tagit sig ett svenskt namn, han har flyttat till det rika svensk­området, han har lämnat oss bakom sig. Ska den killen vara en förebild för oss?”

– Jag är helt övertygad om att det är så många tänker. Förmodligen är det så att de bara: ”Den jäveln – han har ju bytt sida”.

Mak Lind tystnar ett tag, letar efter orden som faktiskt avspeglar hans känsla.

– Men jag vet inte vad min historia kan lära någon annan, jag vet bara att det är såhär mitt eget liv har sett ut. Det har lett fram till de beslut jag fattat och de val jag gjort. Kanske kan någon lära sig något av den historien, kanske betyder den ingenting alls för någon annan än mig själv. Jag kan liksom inte tänka på det. Jag är färdig med att ta ansvar för annat än för mig själv och min egen kärnfamilj.

Om att klara sig mot alla odds

Det är intervju om en uppväxt med föräldrar som inte tar del i sonens liv, som inte verkar ha koll på barnens ålder, alternativt ljuger om åldern av skäl som är svåra att begripa (det finns i Sverige inga fördelar med att påstå att barn är äldre än de är, men det kan kanske finnas fördelar med att påstå att barn är födda i Tyskland istället för i Libanon). Hur namnet styrt folks reaktioner på honom och hans familj.

En historia om en uppväxt med små möjligheter, om kompisars föräldrar som räddare och om att klara sig trots svåra omständigheter och besvärliga släktförhållanden. Intervjun är läsvärd och intressant.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!