Det är bättre att de använder dom

Många unga människor tror att ”dom” alltid ska skrivas ”dem”. I själva verket är det betydligt vanligare att ”dom” ska ersättas med ”de”. Som en följd av sin missuppfattning om ”dom” skriver de också ”dem” i sammanhang där det i princip aldrig används ”dom” ens i talspråk. Förutom bland personer som inte har svenska som modersmål.

Talspråksordet ”dom” ska nästan alltid skrivas ”de”, nästan aldrig ”dem”. Ordet ”de” förekommer också i sammanhang där det inte går att säga ”dom” så de är ett mycket vanligare ord än ”dem”. Men det bästa och enklaste för de flesta är naturligtvis att skriva ”dom” och inget annat. Att skriva som vi pratar. I alla fall för vanligt folk. Det är okej om en person inte kan skilja på ”de” och ”dem” och inte vet när det ena eller det andra ska användas. Men då ska orden inte heller användas som ersättning för talspråkets ”dom”.

Men jag tycker också det ska finnas grammatiska regler och stavningsregler. De är små. Vi skyddar dem. Vilka är det som är små? Barnen. Vi skyddar barnen. Vi skyddar dem. Barnen är små. De är småDe är beroende av ossVi är vuxnaBarnen skyddas av vuxna. De skyddas av oss.

Det är nästan alltid så att talspråkliga ”dom” ska ersättas av de”. Det är ovanligare att talspråkliga dom ersätts med dem”. Dessutom kan ordet de” också vara en artikel för att ange bestämd form. Olydiga barn. De olydiga barnen. I en sådan mening som den sista kan det aldrig vara dem”.

Journalister

Stavningsregler och grammatiska regler är något som gäller för alla personer. Men det är bara ett egentligt problem om de som har språket som arbetsredskap hela tiden gör fel. Så länge tidningar har stavningsregler och grammatiska regler ska deras journalister följa dem.

Det görs ofta inte då många unga journalister inte vet när de ska använda de”  eller dem”. Jag har också noterat att allt fler unga journalister inte heller kan använda orden vi” och oss” på ett korrekt sätt. Där kan de inte skylla på att det finns en talspråksform som förvirrar. De har helt enkelt dåliga språkkunskaper. De är dåligt skolade. Någon borde sätt dem på skolbänken igen. Journalister ska kunna stava och skriva grammatiskt korrekt. Detta gäller förstås även redaktörer, rubriksättare och korrekturläsare.

Kom samtidigt ihåg att vi alla gör formellt språkliga fel hela tiden. Men det betyder inte att det alltid är fel. Det kan ju också vara så att de formella reglerna inte hänger med i språkutvecklingen. Dessutom är det här verkligen inget att hetsa upp sig över. Det blir helt enkelt som det blir.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.