Att bygga vänstersolidaritet med Ukraina i Nordeuropa

Torsdagen den 19 mars 2023 avgav en representant för den Sociala rörelsen (Sotsialnyi Ruch), Oleksandr Kiselyov, följande hälsning till det norska Socialistiska vänsterpartiets (SV – Sosialistisk Venstreparti) 25:e kongress. SV stödde från allra första början av den ryska invasionen det ukrainska motståndet mot aggressionen.

”Stödet från mina kamrater gav mig en otrolig känsla av enighet som de norska socialisterna känslosamt försäkrade mig om. I matsalen kom en man fram till mig sade att han var kurd och förstod oss mycket väl, kramade mig och utropade: ”Länge leve Ukraina!”

Under kongressen hade våra kamrater otaliga möten och intensiva diskussioner med norska och utländska kamrater om hur man kan uppnå fred så snart som möjligt. Alla höll med om att Ukraina har all rätt att strida för sin självständighet med nödvändiga vapnen.

Socialistiska vänsterpartiet var en av krafterna bakom antagandet av den norska hjälpplanen för Ukraina. Frågan är nu vilka kriterier som ska gälla för att bevilja pengar och hur de ska fördelas, vilket ska behandlas i Stortinget under hösten. Tillsammans med ukrainska aktivister är den norska vänstern redo att kämpa för att planen ska innehålla en starkare medborgar- och social komponent. Dessutom är de norska vänstersocialisterna, som en gång initierade revisionen av skulderna för utvecklingsländer, villiga att hjälpa till med sina erfarenheter när det gäller att avskriva Ukrainas utlandsskulder. Partiets ungdomsförbund uppvisar också en önskan att engagera vänsterungdomar och -studenter från Ukraina i samarbete.

Efter den ukrainska vänsterns artiklar i tidningen Klassekampen och en diskussion men Oleksandr Kyselov uttryckte ledningen för ett annat parti i norska parlamentet de Röda (Rødt) sitt stöd för att ge pengar till Ukrainas försvar. De betonade emellertid att inte alla är redo att godkänna export från Norge av historiska orsaker. Vid partiets nästa kongress kommer denna fråga att vare en av huvudfrågorna. För tillfället är de Röda intresserade av humanitärt och politiskt samarbete och de planerar ett besök från en av deras parlamentsledamöter direkt till Ukraina.

Vid detta evenemang träffade vi även representanter från andra skandinaviska politiska krafter. Medlemmarna från Vänsterpartiet i Sverige uttryckte sin enighet med Sociala rörelsens inställning och förespråkade att samtal mellan våra organisationer skulle utvecklas och utökas. Partiets ordförande Nooshi Dadgostar uttryckte personligen sitt intresse att samarbeta med ukrainska socialister och betonade behovet av att inkludera röster från Ukraina i diskussioner om dess framtid.

Den Sociala rörelsen välkomnar hjärtligt det faktum att inflytelserika vänsterpolitiska krafter i Europa är villiga att ge omfattande hjälp till vänsterrörelsen i Ukraina och är medvetna om behovet att motstå putinismen.

Sotsialnyi Ruch (Sociala rörelsen) i Ukraina.

Översättning: P-O Eklund. Från Europé Solidaire Sans Frontières 21 mars 2023. Publicerat i samarbete med Marxistarkiv.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Svensson on Patreon!
Become a patron at Patreon!