Mäns våld mot kvinnor – fler häktade i Västsverige

Lika prioriterat i arbetet mot det grova våldet som gängvåld är mäns våld mot kvinnor och barn enligt polisen i polisregion Väst. De senaste åren har Polismyndigheten i polisregion Väst i nära samarbete med Åklagarmyndigheten stärkt arbetet med våldtäkter, brott i nära relation och vålds- och sexualbrott mot barn.

Det har skett genom att anställa fler utredare för dessa ärenden. Dessutom genom ett arbete för att förbättra kvaliteten i de initiala åtgärderna på platsen och i utredningarna i övrigt. Detta genom att använda de metoder som ger avsedd effekt. Precis som när det gäller gängbrottslighet.

Regionen har ett särskilt fokus på våld i nära relationer genom en daglig uppföljning. Ett resultat är att det nu skett en ökning i antal häktade på samma sätt som när det gäller gängkriminalitet. När mätningen startade i höstas noterades 12 häktade för brott i nära relation. Aktuell siffra från förra veckan är 25.

– Mäns våld mot kvinnor och barn är grova brott som vi tar på mycket stort allvar. Att vi följer upp arbetet aktivt är en del i vårt långsiktiga arbete för att öka lagföringen. Det är positivt att vi ser en ökande trend när det gäller antal häktade, men vi vet samtidigt att det finns ett stort mörkertal, säger Robert Karlsson i ett pressmeddelande. Robert Karlsson är biträdande regionpolischef.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!