Tillslag mot omfattande penningtvättshärva i Göteborg

Drygt 28,5 miljoner kronor misstänks ha tagits ut från bankomater för att avlöna svart arbetskraft i Göteborg. En förundersökning om misstänkta grova ekobrott pågår vid Ekobrottsmyndigheten (EBM) i Göteborg. I dagsläget är 18 personer brottsmisstänkta. Två huvudmän är häktade.

Bild: Ekobrottsmyndigheten. Ljcens: CC

Brottsmisstankarna rör grova bokföringsbrott och grov näringspenningtvätt. Brotten ska ha pågått under perioden december 2021 till och med februari 2023. De misstänkta är i huvudsak medborgare i Polen och Ukraina. Vissa av dem är kända av polisen sedan tidigare. Ett tillslag mot de misstänkta som skedde i början på februari planerades och genomfördes av EBM i nära samverkan med Polismyndigheten i Region Väst.

– Vad gäller brottsupplägget misstänker vi att pengar som har genererats av annan brottslighet, har inbetalats och sedan skickats i flera olika led, via Polen, för att slutligen kunnat tas ut från bankomater i Göteborgsområdet. Syftet har varit att tvätta sammanlagt drygt 28,5 miljoner kronor. Vår hypotes är att pengarna har använts för att betala svart arbetskraft inom byggbranschen i Sverige, säger Tom Lilja i ett pressmeddelande. Han utredningsledare vid EBM i Göteborg.

Uttag via bankomater

Under sommaren 2022 uppmärksammade en ägare till en livsmedelsbutik i Göteborg hur ett antal personer tog ut stora summor pengar från bankomaterna i anslutning till butiken. Det skedde en eller flera gånger i veckan. Butiksägaren kontaktade då områdespolisen som i sin tur upprättade en anmälan om misstänkt penningtvätt. En förundersökning inleddes. En utredare vid områdespolisen kunde genom analyser av övervakningsfilm och via inre spaning identifiera tre misstänkta uttagspersoner.

– Det är så klart alltid positivt när allmänheten är vaksam på misstänkt brottslighet och slår larm när man anser att något verkar suspekt, säger Tom Lilja.

I början av november 2022 hade utredningen växt så pass mycket att lokalpolisen ansåg att de själva inte hade rätt förutsättningar för att för att driva ärendet vidare. De tog då kontakt med EBM i Göteborg.

Penningtvättsutredning

Åklagare vid EBM inledde en förundersökning om misstänkt grov näringspenningtvätt. Ett utredningsteam med utredningsledare, utredare, ekorevisor, analytiker och IT-forensiker sattes ihop. Uppgifter från den aktuella banken som kontantuttagen gjorts ifrån inhämtades och stora mängder övervakningsfilm analyserades.

Genom bland annat inre och yttre spaning och uppgifter från Polen kunde följande konstateras:

  • 13 stycken uttagspersoner från Polen och Ukraina identifierades.
  • Drygt 28,5 miljoner kronor har tagits ut på bankomater i Göteborg med omnejd från tio polska bankkort under perioden januari 2022 till februari 2023.
  • Pengarna kommer från ett antal bankkonton i en och samma polska bank.
  • Pengarna som tagits har sedan kunnat kopplas till betalningar från två enskilda firmor i Sverige med polska medborgare som företrädare.
Koordinerad insats

Tillslag gjordes på totalt åtta adresser i Göteborg med omnejd. Deltog gjorde poliser och IT-forensiker från EBM, radiobilspatruller, regionala insatsstyrkan, hundpatrull, en större grupp från gränspolisen samt den utredare som inledde ärendet från början.

Insatsen koordinerades av insatsledare från både EBM och Polismyndigheten. Inför insatsen var 14 personer anhållna i sin frånvaro.12 av den greps i samband med insatsen. Veckorna efter frihetsberövades ytterligare misstänkta personer i utredningen. Tillgångar i form av bilar, kontanter och tillgodohavande på bankkonton har tagits i beslag.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det hålls även fortsatta förhör med de misstänkta samt andra personer av intresse, säger Tom Lilja.

Läs mer om penningtvätt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!