Omfattande åtal mot falska poliser

13 personer (nio män och fyra kvinnor) i 20-40 års åldern har åtalats vid Malmö tingsrätt för ett 50-tal brott där de uppträtt som falska poliser vid åldringsbrott på olika orter i Sverige. De ingår i vad polisen kallar en kriminell organisation som riktat in sig på brott mot äldre genom att uppträda som falska poliser. Sju av de misstänkta sitter häktade i avvaktan på rättegång.

Brottsrubriceringarna i åtalet är grovt bedrägeri, inbrottsstöld (tillgrepp i samband med besök i de drabbades bostäder) samt föregivande av allmän ställning (grovt brott).

Åtalet gäller cirka 50 bedrägeribrott (under mars till och med oktober 2022) där bedragarna via telefon presenterat sig som poliser och förmått målsägande att ta fram bankkort med kod samt värdesaker. Därefter har medgärningsmän kommit hem till de äldre och hämtat deras bankkort med kod samt värdesaker (smycken).

– De misstänkta har varit mycket förslagna och vid besöken i de äldres bostäder har man varit klädda som poliser, bland annat med reflexväst där det stått polis på, förklarar förundersökningsledaren kammaråklagare Lena Körner i ett pressmeddelande. Hon arbetar på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Huvudgärningspersoner

Fyra av de åtalade misstänks vara huvudgärningspersoner, två män och två kvinnor. De har planerat samt ringt till de drabbade åldringarna. Därefter har medgärningsmännen ombesörjt så att bankkort och värdesaker hämtats hos de drabbade. Gärningsmännen har gjort kontantuttag samt inköp med de stulna bankkorten.

– Jag bedömer att brottsvinsten vid de cirka 50 ärendena i åtalet är cirka två miljoner kronor. Vi har tagit en stor mängd smycken och klockor i beslag som vi jobbar med att hitta målsägande till, berättar Lena Körner.

Den omfattande utredningen har genomförts genom ett samarbete mellan polisens bedrägerisektioner i Syd och Stockholm. Vidare har utredare från lokalpolisområde Södermalm i Stockholm också jobbat med utredningen liksom utredare från Circa-gruppen i polisregion Väst. Samarbetet mellan polisregionerna har varit en avgörande framgångsfaktor i det omfattande utredningsarbetet.

– Den här typen av brottslighet är mycket viktigt att bekämpa. De misstänkta har riktat in sig på framför allt äldre kvinnor över 80 år. Polisens stora utredningsinsats har varit avgörande för åtalet, säger Lena Körner.

De åtalade

Flera av de misstänkta frihetsberövades vid en större polisinsats i november i Malmöområdet. De åtalade personerna är bland annat D@ria Dymi*nt0w, Daj@no Dym#*ntow, Sar@ Orl0wsk@, D@r#usz P@wlowsk#, F@rough Delf*chresh, Cz*slaw Mol#n, C*vin K*nzo Flor*lund, Andr*as Lev#n, Isab*ll* P@uloff, An#d@ Gom@n, D@n#el And*rsson, S@nk0umba J@bbi och Chr#stoph*r Ar#as B@rr#os.

Flera av de åtalade personerna är släkt med varandra och bor i Malmö. S@nk0umba J@bbi är tidigare dömd för personrån mot flera unga män i Göteborg för ett antal år sedan. D@n#el And*rsson är tidigare dömd för åtskilliga fall av föregivande av allmän ställning och grovt bedrägeri på flera ställen i Malmö och Göteborg och  39-årige Chr#stoph*r Ar#as B@rr#os är dömd för motsvarande brott i Stockholm. Cz*slaw Mol#n dömdes 2021  till fängelse i ett år och två månader för liknande brottslighet som han är åtalad för. En av de som då dömdes tillsammans med honom var J@n Gom@n som bor tillsammans med en av de nu åtalade.

Brotten i åtalet har begåtts på följande platser:

  • Malmö
  • Helsingborg
  • Halmstad
  • Borås
  • Göteborg
  • Jönköping
  • Vallentuna
  • Solna
  • Stockholm

Under 2022 polisanmäldes över 600 åldringsbrott i Sverige där gärningsmännen uppträtt som falska poliser såsom i detta åtal.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!