SD:s nazistiska idéer och tankegångar

Enligt ledande sverigedemokrater har etniska svenskar större rätt att bo i Sverige än andra människor. Dessutom kan de inte vara muslimer om vi ska tro Jimmie Åkesson. Detta är samma rasistiska och nationalistiska idéer som vägledde Adolf Hitler och nazisterna. De idéer som ledde till utrotningskampanjer mot judar, romer och andra folk som ansågs ha fel etnisk bakgrund.

Resonemangen som sådana är med andra ord mycket farliga. Och precis som andra högerextrema åsikter som Sverigedemokraterna (SD) sprider saknar de faktabakgrund och verklighetskoppling. För hur avgörs vem som är etnisk svensk?

Minoritetsbefolkning

Det finns omkring 50 000 människor i Sverige som anser sig vara samer. Samerna är enligt SD inte etniska svenskar. Men de har funnits i Sverige lika länge som svenskarna. 100 000-tals svenskar som inte anser sig vara samer har samiska förfäder. Är det människor som då inte har någon rätt att bo i Sverige?

Romer har funnits i Sverige sen medeltiden. Idag kanske det finns omkring 100 000 personer som anser sig vara romer i Sverige. Det finns dessutom ytterligare många hundra tusen som har romska förfäder. Enligt SD har de förmodligen ingen rätt att bo i Sverige.

Finnar har alltid funnits i Sverige. Hälften av det som var Sverige innan 1800-talet början har en majoritet finsktalande. I det som idag är Sverige har förmodligen ett par miljoner invånare förfäder från Finland. Skulle de verkligen inte ha nån rätt att bo i Sverige? Det verkar vara vad SD menar i alla fall.

Det finns idag omkring 25 000 judar i Sverige. Dessutom finns det säkerligen fler än 100 000 personer, kanske ett par hundra tusen personer som har judiska förfäder. Enligt SD är de troligen inte etniska svenskar och skulle därmed inte ha rätt att bo i Sverige.

Utlandsfödda

Nästan en tredjedel av det nuvarande Sverige var Danmark för 400 år sen. Kanske halva Sveriges befolkning därmed har danska förfäder. I vissa landskap som Blekinge, Skåne och Halland är det troligen en ännu större andel. I andra delar av Sverige som var delar av Danmark bodde inga danskar utan norrmän. Norge och Sverige var dessutom i praktiken samma land i 100 år. Kanske uppemot en miljon människor i Sverige har norska förfäder. Är de människor som har danska och norska förfäder verkligen svenskar enligt SD?

Idag finns det ungefär 2 miljoner personer som är födda i ett annat land. De vanligaste födelseländerna är Syrien, Finland, före detta Jugoslavien, Irak, Polen, Iran, Tyskland, Turkiet och Somalia. 2,7 miljoner är födda utomlands eller har två föräldrar födda utomlands. 3,5 miljoner har minst en förälder född utomlands eller är själv född där. 4-5 miljoner, dvs i stort sett halva den svenska befolkningen, har därmed troligen förfäder som invandrat till Sverige.

Vem är svensk?

Ärligt sagt finns det nog väldigt få personer i Sverige som saknar förfäder från nåt annat land, från nån annan religion eller från någon annan etnisk grupp än etnisk svensk. Frågan är hur SD har tänkt sig att avgöra vem som är vad? Är jag som heter Anders Svensson etnisk svensk trots att jag nästan bara har utländska förfäder? Är en person med namnet Virtanen svensk om den nästan bara har svenska förfäder? Och hur är det med en person som heter Taylor, Tottie, Grill, Alnoor, Can, Vreeswijk, Bonnier, Katz eller Cohen? Räcker det med att en person heter Abrahamsson, Jacobsson, Philipsson, Samuelsson eller Salo?

Och hur ser de på den svenska överklassen? En stor del av den svenska adeln har invandrat till Sverige. Aminoff, Bennet, Douglas, De Geer, De la Gardie, von Essen, Hamilton, Piper, Ramsay, Taube, Tham, von Platen, von Rosen, von Seth, Wachtmeister och Wrangel är några av de många adelsfamiljer som kommer från nåt annat land.

Sverigedemokraternas resonemang är samma resonemang som nazisternas. Och Bonniers DN hjälper dem att sprida dessa idéer. Det gör också familjen Anders GP.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!