Sätra yngre – Sätra och Bredäng

Polisen kopplar enligt Aftonbladet ett tiotal män i Sätra till ett kriminellt nätverk, där medlemmar även har kopplingar till Bredängsnätverket. Denna gruppering kallas Sätra yngre och kan ses som en del av Bredängsnätverket eller i alla fall som deras allierade. Sätra yngre anses i huvudsak ägna sig åt narkotikaförsäljning i närområdet.

Bestialiska mord

Sätra yngre skapades när det för några år sen uppstod en konflikt mellan en del äldre medlemmar i Sätranätverket och Bredängsnätverket. Konflikten resulterade i två bestialiska mord som fördjupade konflikten. Dessa mord var ett dubbelmord i en källare i Sätra i början av 2019 och det så kallade tortyrmordet i Spanien i augusti 2018. Vid dubbelmordet i Sätra dödades två unga män från Sätra yngre, Hermon Daniel och Hakim Metali.

Två personer som anses vara från Sätranätverket åtalades för mordet. En man, Am*nay M@jor, frikändes redan i tingsrätten medan den andre, R@jan R#zvic friades i hovrätten. Ingen av dem kunde enligt hovrätten knytas till mordet. Ytterligare en man misstänktes ha varit delaktig men han var död när rättegången inleddes. Troligen handlar det om Aram Mirza som sköts ihjäl en tid efter dubbelmordet.

Några dagar innan dubbelmordet kidnappades en pojke som då var under 15 år och fördes till ett vindsförråd, som ligger nära platsen där de två männen hittades mördade. Pojken misshandlades av flera personer och tappade medvetandet. Två av männen som dömdes kidnappningen av pojken tillhör Sätranätverket enligt polisen och Aftonbladet.

Några dagar efter dubbelmordet skedde ett annat mord som troligen var en hämnd för det första mordet. Några hundra meter från den första brottsplatsen bröt sig gärningsmän in i en trappuppgång och avfyrade skott från ett automatvapen in i genom en lägenhetsdörr. En 28-årig gängledare vid namn Aram Mirza mördades.

Sätra yngre vinner maktkampen

Den yngre falangen, Sätra yngre, segrade i maktkampen med stöd av Bredängsnätverket. Personer i gängmiljön som tidigare varit tätt knutna till den mördade 28-åringen kördes delvis bort från området. Denna gruppering kallas Sätra äldre.

De flesta medlemmar i Sätra yngre är födda på sent 90-tal eller början av 00-talet och flera är dömda för narkotikabrott.

SVT har i sin genomgång av gängen i Stockholm identifierat två ledande medlemmar i Sätra yngre:

  • En person född 2002. Han dömdes 2022 till fyra månaders fängelse för narkotikabrott.
  • En person född 2003. Dömdes 2019 till sex månaders sluten ungdomsvård för grov misshandel, människorov och rån.
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!