Frikännande dom för bomb i Kungsträdgården

Den 21 augusti när Stockholms kulturfestival pågick i Kungsträdgården hittades en väska utanför Operakällaren. I väskan låg en bomb. Det medförde stora avspärrningar i centrala Stockholm. Polisens nationella bombskydd sköt senare sönder sprängladdningen.

Tre 15-åringar pojkar hemmahörande i Haninge kommun greps och anhölls. Men bara en av dem häktades. Misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Misstanken är att han tvingades till att placera ut bomben i Kungsträdgården. Han släpptes den 9 september. Alla tre är dock fortfarande misstänkta för att bl.a. ha transporterat bomben på tunnelbanan.

Den 30 september häktades ytterligare en pojke, denna gång en 16-åring, för inblandning i händelsen. Han är också misstänkt för att ha förberett en kidnappning och en grov misshandel tidigare i veckan tillsammans med en annan 16-årig pojke. Även den pojken har häktats. De greps i Jordbro tre dagar innan de häktades.

Tre av pojkarna åtalades för bomben i Kungsträdgården. I Stockholms tingsrätt fälldes alla tre. En 15-åring dömdes nu av för att ha transporterat bomben från Västerhaninge. Dessutom för att han placerat sprängladdningen utanför entrén till Operakällaren. En 16-åring dömdes för att ha anstiftat brottet medan ytterligare 15-åring dömdes för medhjälp till gärningen. Detta genom att låna ut sin elsparkcykel. Motivet för brottet har inte kunnat fastställas.

Den sistnämnde överklagade domen. I hovrätten frikändes han.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!