Lidingöligan – överklassbrottslingarna

Flera av Lidingöligans medlemmar gick i skolan på Lidingö tillsammans. De umgicks som barn i flera av de hus de senare länsade på värdesaker. De unga männen hade det gott ställt. De var mellan 25 och 30 år när allt började. En gick som ung på privatskola och spelade tennis. Hans pappa var aktiv politiker och själv var han medlem i moderaterna. En annan ärvde som barn en förmögenhet. En tredje var auktoriserad larmexpert. De unga männen umgicks i jetsetkretsar och festade på guldkrogar.

I mars 1994 skedde det första inbrottet som har kunnat kopplas till Lidingöligan. Det inträffade i en tvåplansvilla på Lidingö. Inbrottet genomfördes genom att bryta upp köksdörren på baksidan av villan. De kopplade bort larmet innan inbrottet genom att klippa av telefonledningen från huset. Detta då larmet var kopplat till Securitas via telefonen. I huset valde de ut dyrbarheter de ville ha. Exempelvis ett exklusivt bord av Carl Malmsten, pälsar och skor. Totalt stal de saker för 430 000 kronor som de sen bar ut genom ytterdörren lastade in i bilar. De lämnade inga fingeravtryck och ingen såg dem.

Under flera år fortsatte Lidingöligan att begå inbrott och bilstölder. De valde ut exklusiva villor i Stockholms rikare förorter där de visste att det fanns värdefulla föremål och att husägarna var bortresta. Polisen spanade på ligamedlemmarna och kunde gripa flera av dem. En del av stöldgodset återfanns och återlämnades till de drabbade husägarna.

Lidingöligan var känd för att välja det bästa och mest exklusiva stöldgodset. Inbrotten sker i exklusiva villor i Stockholms rika förorter som Lidingö, Djursholm och Danderyd. De valde ut hus där de visste att det fanns dyrbarheter och där de kände till att husägarna är bortresta. Och de fokuserade sig på saker med högt värde som guld, smycken, konst, vinsamlingar och dyra bilar.

Inbrott och stölder

Julen 1997 gjorde ligan inbrott i en pampig villa i Djursholm. Familjen var bortrest och larmet sattes ur funktion genom att ledningarna bröts vid en närstående telefonstolpe. De stal målningar, bestick, pärlhalsband och andra smycken samt en massa vin. Bland annat tolv flaskor champagne av märket Krug från 1985. De packade sen in stöldgodset i en av familjens bilar, Audi Porsche Avant RS2. Värdet på stöldgodset var totalt 2,3 miljoner kronor.

I september 1997 genomförde ligan en fräck kupp inne i Stockholms city. Ett par män i arbetskläder till en butiken Hans Allde på Birger Jarlsgatan. De sa att de arbetade med porttelefonen och bad ägaren släppa in dem i källaren, via lagret. Natten efter hade butiken inbrott och blev av med märkeskläder för 980 000 kronor. Tjuvarna hade sin vana trogen valt de dyraste.

I en villa i Djursholm 1997 stal ligan värdesaker för omkring fem miljoner kronor. Bland annat vin, silver och Versace-kostymer. I en annan villa i Djursholm stal de samma sommar bland annat en litografi av Salvadore Dali,  en Tigerkostym och skor av märkena Bally, Magli och Rothschild.

Vid ett inbrott i en villa på Lidingö i juli 1998 stal de fyra litografier av Chagall, en litografi av Picasso, en akvarell och några etsningar av Anders Zorn. Tavlornas uppskattade värde var 2,8 miljoner kronor. De tog också fler äm 800 flaskor vin, varav tre stycken Château Mouton Rotschild. Värdet uppskattade till nästan 300 000 kronor.

Avslöjade

Natten till den 10 september 1998  gick några i ligan in i ett garage på Birger Jarlsgatan i Stockholm och stal en Mercedes Benz 230. Värd uppges ha vari 380 000 kronor. Den gången fångades de av en övervakningskamera. Därmed visste polisen vilka de var. Efter detta hade de spaning på de misstänkta.

Polisen slog senare till mot flera bostäder och lokaler som männen kunde kopplas till. Bilen hittades slaktad i ett garage i Rosersberg norr om Stockholm. I ett garage på Lidingö hittades en stulen BMW. I bilen hittades heroin värt en halv miljon kronor.

Hemma hos två av männen hittade polisen anteckningar om runt 40 exklusiva bilar. Dessutom utdrag från bilregistret med uppgifter om fordonen och dess ägare. Polisen kunde därmed koppla cirka 25 bilstölder till ligan. Många av bilarna hade byggts om i ett garage i Bollnäs i Hälsingland innan de såldes vidare.

Inbrottet hos Henning Sjöström och Kerstin Sandel

I slutet av september 1998 fick advokatparet Henning Sjöström och Kerstin Sandels påhälsning av Lidingöligan i sitt fritidshus på Långholmen, en ö utanför Dalarö, söder om Stockholm. Ligan har kommit i parets egen båt som låg förtöjd på fastlandet. I huset stal de ett rökbord, en espressomaskin, ett cigarrskrin, en Rolexklocka i guld, ett antal skor, diverse tennföremål och en del andra saker. Ligan tog också elva ryska ikoner. De fyllde sen båten med dyrbarheterna från huset och åkte sen till en annan brygga på Dalarö där en pickup stod och väntade.

På grund av spaningen på männen under september kunde polisen bland annat observera att de bar upp tavlor med ett värde på flera miljoner till en lägenhet på Lidingö. Det var Chagall-tavlorna, Picasso och Zorn från inbrottet i juli 1998.

Gripna

De första personerna i ligan greps samma månad. Senare grep ytterligare medlemmar. I mars 1999 var fem personer efterlysta, häktade eller var dömda:

  • 34-åring från Östermalm. Växte upp i en familj där fadern var aktiv moderat politiker. Gick i privat skola och spelade tennis. Tidigare dömd för varusmuggling, stöld och häleri. Häktad.
  • 30-åring från Lidingö. Växte upp i en välbärgad familj och under välordnade förhållanden på Lidingö. Utbildad på den tekniska linjen på gymnasiet och har varit egen företagare. Dömd till flera års fängelse grov stöld, häleri och vapenbrott.
  • 29-åring från Hälsingland som växte upp i en rik direktörsfamilj i Stockholm. Han arbetade en tid i sin fars företag. Utbildad till larmexpert. Dömd till flera års fängelse för grov stöld, häleri och grovt narkotikabrott.
  • 28-åring från Östermalm, uppväxt på Lidingö och ärvde redan som barn en förmögenhet. Toppvärden i militära tester. Tidigare dömd för stöld och olaga vapeninnehav. Efterlyst. Höll sig undan i Spanien.
  • En gårdsägare i Tidaholmstrakten (Belteberga bruk) i 30-årsåldern.
Domar

De två männen som dömdes till flera års fängelse dömdes till fem år respektive tre år. Mannen som höll sig undan i Spanien dömdes senare till två års fängelse för grov stöld och häleri. Senare greps ytterligare personer. Hos en av dem hittades Henning Sjöströms rökbord och hans elva ikoner. Paret Sjöström/Sandels fick med tiden tillbaka det mesta av sina ägodelar. Totalt åtalades 10 personer.

År 2000 dömdes den man som ansåg ha varit Lidingöligans ledare till 4,5 års fängelse. Detta för häleri, brukande av falsk urkund, falsk tillvitelse och vapenbrott.

Även gårdsägaren dömdes. Han var släkt med en av de dömda medlemmarna i Lidingöligan. Denne utnyttjade gården i Tidaholm för att gömma tjuvgods. Däribland annat en röd Rolls Royce cab från 1990. Värd 1,4 miljoner. I januari 2000 slog polisen till mot gården och ägaren av gården visade dem allt som fanns där. Konst, smycken, exklusiva möbler, klockor och lyxbilar, värt många miljoner. Mannen på gården greps och dömdes till 2,5 års fängelse för häleri. Han ansåg sig oskyldig och kämpade i flera år för att få upprättelse. Det misslyckades och efter att ha hållit sig gömd i flera år bestämde han sig år 2004 för att avtjäna sitt straff.

Fortsatte trots fängelsestraffen

Lidingöligan levde dock vidare. När de kom ut ur fängelset fortsatte stölderna. Kvällen den 26 oktober 2009 slog de till mot SAS tidigare vd, Jan Carlzon, i Djursholm. Tjuvarna bröt upp ett fönster på baksidan av huset och gick systematiskt igenom våningsplan för våningsplan. De valde ut ett 50-tal dyra viner, en Andy Warhol-tavla, en Yves Klein-skulptur och fyra kolteckningar av Picasso. Totalt stal de för 1,7 miljoner kronor. Jan Carlzon köpte senare tillbaka det stulna. Detta med hjälp den före detta indrivaren och torpeden Daniel Webb, som har berättat om händelsen i sin bok Livvakten.

Sex år senare, september 2010, fick Jan Guillou påhälsning hemma i sitt hus i Östhammar. Tjuvarna stal hans Hamilton-medaljer, gjorde inbrott i vinkällaren och valde ut de dyraste flaskorna.  Jan Guillou vädjade i TV3:s Efterlyst direkt till tjuvarna om att få tillbaks sina Hamiltonmedaljer. Han utlovade 50 000 i belöning till den av dem som tjallade på de andra eller gav tillbaks medaljerna. Han ska senare ha lyckats förhandla tillbaks sina medaljer.

Lidingöligans ledande person som då var 46 år gammal greps som misstänkt för inbrottet. Detta efter att han fångats i en trafikkamera i närheten av inbrottet. Han kunde dock inte kopplas till inbrottet med några som helst bevis och släpptes därför.

Lidingöligans inbrott och stölder inspirerade Jan Guillou till att skriva boken Tjuvarnas marknad år 2004. Ligan är också inspirationen till Netflix-serien Barracuda queens.

Vad hände sen?

Enligt Aftonbladet bestod Lidingöligan av 6 personer. Alla dömdes. Några av dem var Ol0f K#hlst*dt, M#ch@*l B?g*, J*ns B@gg* och P*r M*l@nd*r. Den förstnämnde åtalades 2013 igen för grovt häleri då en stulen lyxbil påträffades i en byggnad som han disponerade. Han tycks dock ha blivit frikänd. Han ansågs vara Lidingöligans ledare. 2016 häktades han igen. Nu för att ha varit involverad i narkotikasmuggling. Han verkar dock inte ha blivit dömd. Även J*ns B@gg* tycks ha kopplingar till brott som skett senare. Däribland smuggling av narkotika. Om han nånsin dömt för brott under senare tid är dock oklart.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!