Rapport om högerextrema vill inte kalla dem högerextrema

En rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) om högerextrema och våldsamma extremiströrelser vill inta kalla dem högerextrema. Istället kallar de dem för antidemokratiska. Detta för att de är emot  det som i rapporten kallas liberal demokrati, det liberaldemokratiska systemet, det liberaldemokratiska statsskicket och det existerande demokratiska systemet. För att motivera detta har de ett långt resonemang i rapporten.

Problemet med resonemanget är att alla svenska vänsterrörelser mycket lätt skulle kunna innefattas i begreppet på grund av krav på gemensamt ägande av produktionsmedlen, ekonomisk demokrati, krav på en miljöpolitik och klimatpolitik som inskränker företagens makt och de rikas totala valfrihet. Just det misstänker jag också är syftet med att kalla de högerextrema rörelserna för antidemokratiska. Men rapporten har inte gått hela vägen och har inte tagit med vänsterorganisationer i rapporten.

Högerextremisterna

Naturligtvis är de rörelser som beskrivs i rapporten antidemokratiska men begreppet skymmer samtidigt sikten. Dessa rörelser är också nazistiska, fascistiska, rasistiska, vetenskapsföraktande, konspiratoriska, faktaförnekande, klimatförnekande, odemokratiska, antifeministiska, homofobiska, transfobiska eller/och högerextrema. Det är också dessa mer specifika ord vi ska använda när de beskrivs. Inte de mer oklara och breda antidemokratiska även om det också är typiskt för dessa högerextrema rörelser. De flesta av dem är dessutom våldsamma.

Flertalet terroristdåd i Sverige och övriga Norden har begåtts av högerextrema individer och rörelser. Våldsamma skolattacker har begåtts av högerextrema individer. Högerextremister har regelbundet mördat invandrare, vänsteraktivister och homosexuella. Det är något som rapporten tar upp på ett bra och tydligt sätt.

Rapporten kartlägger en stor del av de högerextrema och antidemokratiska rörelserna i Sverige. De som nämna är bland annat organisationerna Det Fria Sverige (DFS), Nordiska Motståndsrörelsen (NMR), Nordisk Styrka (NS), Alternativ fo?r Sverige (AFS), Knapptryckarna, Stram kurs och MoD. Dessutom nämns att det också finns en mängd nätverk och mindre sammanslutningar. Dessa namnges dock inte. Själva motorn i den högerextrema miljön nämns dock inte. Sverigedemokraterna (SD). Det gör att rapporten är otillräcklig och ofullständig.

Högerextremisternas medier

Rapporten tar också upp miljöns propagandakanaler såsom SwebbTV, Samnytt, Exakt 24, Insikt 24, Nya Tider, Frihetsnytt, Fria Tider, Svenska Morgonbladet, Vaken, NewsVoice, Nya Dagbladet, Freebite och Global Front. Återigen låter de dock bli att nämna flera av dessa sajters koppling till Sverigedemokraterna. Dessutom nämns att det också finns en mängd högerextrema privata bloggar, youtubekanaler med mera.

Rapporten beskriver de högerextrema miljöernas tankegångar noga. Konspirationsteorierna, vetenskapsfientligheten, rasismen, antifeminismen med mera. Men samtidigt blir det en rapport utan skärpa och med begränsad trovärdighet på grund av att Sverigedemokraterna inte berörs. De omfattar i stort sett allt som beskriv i rapporten som antidemokratiska och högerextrema uppfattningar. Eftersom SD utelämnas blir det en rapport som är i stort sett oanvändbar. För ska den typen av åsikter som beskrivs i rapporten kunna bekämpas måste Sverigedemokraterna bekämpas.

Sverigedemokraterna

Om rapporten hade varit ordentligt gjord hade Sverigedemokraterna varit med. Den svenska regeringen hade då också framstått som en regering som samarbetar med och genomför antidemokraters agenda. De högerextremas agenda. Några av de saker som finns med i rapporten är tydligt en del av regeringens agenda och sätt att arbeta. exempelvis rasismen och vetenskapsfientligheten men även andra saker.

Inte heller tar rapporten upp tydligt antidemokratiska saker som införandet av ett mediestöd som bara gynnar de stora tidningarna, privatiseringen av vården och skolan, fackföreningsfientlighet, inskränkningar i yttrandefriheten med mera. Istället fungerar som att sådan odemokratiska saker välsignas. Sverigedemokraterna välsignas och rapporten innebär att den ledan antidemokratiska och högerextrema organisationen avskiljs från de miljöer de skapat och fortfarande verkar i. Den förstärker normaliseringen av den största antidemokratiska och högerextrema organisationen genom att den inte inkluderas i rapporten.

Det är Sverigedemokraterna som är centrum för hatet och våldet. Så länge de betraktas som ett vanligt parti av andra partier, medier samt ekonomiska, politiska och kulturella makthavare går den samling va åsikter och organisationer som beskrivs i rapporten inta att bekämpa. Sammantaget är det en intressant rapport men ack så oanvändbar.

Läs mer högerextremism:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!