Hamnarbetarna har varslat om strejk

Svenska Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk i Gothenburg RoRo Terminal och Helsingborgs hamn från torsdag 6 juli till och med tisdag 11 juli. Under samma period varslar fackföreningen om övertidsblockad, nyanställningsblockad och inhyrningsblockad i Hallands hamnar.

Hamnarbetarförbundets främsta krav är inrättandet av en partsgemensam social fond. Fondens syfte är att stötta de arbetsgivare som väljer att rehabilitera behovsanställda efter längre tids sjukdom eller skada. Arbetsgivare som tar ett större ansvar för rehabilitering än vad lagen i nuläget kräver ska kunna söka ekonomiskt stöd för det från fonden.

Rehabilitera behovsanställda

– I hamnarna jobbar många på en extremt osäker anställningsform som innebär att man hamnar mellan stolarna i försäkringssystemen, trots att vissa kan ha försörjt sig som hamnarbetare i decennier. Vi har flera exempel i närtid på extringar som helt cyniskt lämnats vind för våg till och med efter att de skadat sig allvarligt på jobbet. Med den här fonden premieras de arbetsgivare som har ett bättre förhållningssätt, och förhoppningsvis ger det incitament för fler att följa efter, säger förbundsordförande Martin Berg, i ett pressmeddelande.

Det andra kravet är att nyanställda och inhyrda hamnarbetare ska ha rätt till betald facklig introduktion med Hamnarbetarförbundet.

–  Vi vill slå fast introduktion i kollektivavtal eftersom det fungerar olika runtom i landet idag. En del arbetsgivare försöker medvetet urholka våra möjligheter att informera om fackföreningen samtidigt som andra fack i branschen får helt andra förutsättningar. Vi behöver säkerställa likabehandling och föreningsfrihet, fortsätter Berg.

Lockout och utvidgad strejk

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar har i sin tur svarat med lockout av Svenska Hamnarbetarförbundets  samtliga medlemmar i alla svenska hamnar under samma period som strejken ska vara.

Den 28 juni varslade Hamnarbetarförbundet om ytterligare strejkåtgärder. Syftet är även i detta fall att få till stånd ett kollektivavtal med arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar. Ett avtal som innehåller en social fond för rehabilitering av behovsanställda och rätt till facklig introduktion. Det handlar om strejk på SCA Logistics i Holmsund, SCA Logistics i Sundsvall från söndag 9 juli till och med tisdag 11 juli. Dessutom på APM Terminals i Göteborg under samma period.

Läs mer om strejker

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!