Stena-anställda dömda för narkotikasmuggling

Den 5 oktober 2022 slog polisen till i Göteborgs hamn. Två anställda på Stena Line som körde från Tysklandsfärjan i varsin bil stoppades och greps. I den ena bilen hittade polisen polisen 39 kilo amfetamin och 13 kilo hasch. Snart misstänktes tre män som alla bor i Göteborgsområdet för att tagit narkotikan på och av färjan.

Innan polisens tillslag i Göteborgs hamn hade fyra Lysekilsbor rest till flera olika västeuropeiska länder. De åkte bland annat till Nederländerna för att göra narkotikainköp tillsammans. Dessutom ska ytterligare en ung man från Lysekil och en ung kvinna bosatt i Uddevalla ha varit behjälpliga.

Narkotikan kördes sen med bil till Kiel i Tyskland där det lämnades över till en av de båda färjeanställda samt ytterligare en person. De förde narkotikan ombord på Stena-färjan. Genom att använda sig av anställda vid färjerederiet kunde ligan lättare klara sig från tullen.

Polisen hade under en tid innan gripandet i Majnabbehamnen i Göteborg haft flera av de misstänkta under övervakning under en tid. I våras åtalades de misstänkta för narkotikabrott. Flera av de åtalade bor i Lysekils kommun eller har kopplingar dit. Totalt åtalades 10 personer. De flesta från Lysekil men också tre från Göteborgsområdet, en från Uddevalla och en från Munkedal. Samtliga förnekade brott.

Domar

Nu har dom fallit i Göteborgs tingsrätt. De två Stenaanställda, Nils-Petter Persson och Anton Ejnarsson, dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling. De två medgav viss medverkan i smugglingen men hävdade att de handlat under hot. Påföljden blev sex och ett halvt respektive sex års fängelse.

För de fyra männen från Lysekil, Antonio Aslani, Jesper Klasson Didriksson, Muhudin Ali och Skandar Amayari, som gjorde inköpsresan blev straffen något hårdare. Enligt åklagaren kan de ha gjort liknande resor tidigare. De dömdes för synnerligen grov narkotikasmuggling, från sju år och fyra månader ner till sex års fängelse.

Den man från Munkedal som åtalades för narkotikabrott dömdes till tre månaders fängelse. Uddevallakvinnan dömdes för medhjälp till grov narkotikasmuggling och grovt penningtvättsbrott. Hon fick åtta månaders fängelse.

Ytterligare en man från Lysekil dömdes till 14 månaders fängelse för fyra fall av narkotikabrott. En man från Göteborgsområdet som agerade kurir döms till 18 månaders fängelse för grov narkotikasmuggling.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!