Flera års fängelse för grundare av Kambua

En man har av  Malmö tingsrätt dömts till fängelse i sex år och sex månader för 129 grova bedrägerier under närmare sex år i Sverige och utlandet.

Kambua utlovade sina kunder 25 procent i avkastning på insatt kapital genom spel på sportevenemang. Detta under föregivande att de hade en unik mjukvara för att kunna välja rätt spelobjekt. Kambua marknadsförde sig i hela Norden genom att bl.a. använda kända sportprofiler. Ett stort antal personer valde att investera betydande belopp i Kambua.

Åtal

Åklagare på Ekobrottsmyndigheten väckte åtal mot en ledande företrädare för Kambua, en numera 62-årig man vid namn Stefan Sandström, för 129 grova bedrägerier mot investerare som inte fått tillbaka sina investerade pengar. Åklagaren hävdade att hela verksamheten i Kambua varit ett investeringsbedrägeri, att det inte funnits någon unik mjukvara och att det inte bedrivits någon spelverksamhet. Mannen förnekade brott och hävdade att spel skett genom andra på de sätt som utlovats. Till stöd för åtalet har åklagaren åberopat en omfattande skriftlig bevisning samt förhör med de målsäganden som omfattas av åtalet.

Dom

Tingsrätten har kommit fram till att det inte funnits någon unik mjukvara eller gjorts några spel utan investeringar har använts för att betala befintliga kunders krav på avkastning för att hålla igång bedrägeriet, ett s.k. Ponzi-bedrägeri. Mannen dömdes därför i enlighet med åtalet för 129 grova bedrägerier.

– Mannen har redan från början följt en uppgjord brottsplan och har under sex år systematiskt genom marknadsföring, löften om generös avkastning och en välorganiserad försäljningsorganisation förmått målsägandena att satsa ibland hela livsbesparingar, som sedan gått förlorade. Brotten medför därför ett mycket högt straff säger Christina Nilsson, rådman, i ett pressmeddelande.

Enligt tingsrätten motsvarar straffvärdet ett fängelsestraff om sju år. Men då domen även medför men för mannen genom att han inte får bedriva näringsverksamhet i tio år, beaktas detta så att längden på fängelsestraffet blir sex år och sex månader. Två av de fyra nämndemännen var skiljaktiga och ville döma till fängelse sju år.

Mannen ska också betala skadestånd till de bedragna motsvarande det kapital de förlorat, sammanlagt cirka 68 miljoner kr. Begäran från vissa målsäganden om att även få avkastning enligt avtalen har avslagits.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!