Spaniensvensk anklagad för att ha beställt mord

Enligt uppgifter i den danska tidningen BT är en svensk bosatt i Barcelona anklagad för att ha anlitat ett antal danskar för att utföra ett mord i Portugal. Portugisisk polis menar att mannen ska ha anlitat tre kriminella danskar för att utföra mordet. Två av de tre tillhörde vid tillfället det numera upplösta kriminella gänget Nørrebro Nordvest (NNV). En av dem är sen tidigare misstänkt för inblandning i en skjutning i Danmark.

Mannen som pekas ut av den portugisiska polisen är Jonas Falk. Han blev som ung (han hette då Jonas Oredsson) dömd för många brott i Sverige. Därefter har han varit misstänkt för narkotikabrott i ett flertal fall. mets känt är Operation Playa. Han har dock i allmänhet frikänts. I ett fall har han dock dömts för penningtvätt.

Stulet kokain

Enligt de portugisiska myndigheterna började det hela i december 2020. En last kokain smugglades då in via hamnen i Setúbal. Därefter försvann kokainet och nådde inte fram till den tilltänkta mottagaren. Den portugisiska polisen menar att det var Jonas Falk som organiserat smugglingen av kokainet. De hävdar också att Falk anklagat en portugisisk man för att ha stulit kokainpartiet.

Därför tog svensken, enligt polisutredningen, kontakt med de danska gängmedlemmarna för att få dem att likvidera den misstänkte kokaintjuven och flera av hans anhöriga. Detta skedde enligt utredningen i Portugal någon gång under 20221 eller början av 2022. Enligt den portugisiska polisens utredning skedde kommunikationen mellan Falk och en av de två fängslade danskarna via krypterade SkyECC-telefoner.

Mordförsök

Den 8 mars, vid 16-tiden, körde de tre danskarna över gränsen till Portugal. Först körde de till den portugisiska Algarvekusten, där de övernattade på ett hotell. Dagen efter fortsatte de till Lissabon. Den 10 mars körde de i en bil och en skoter till den man som anklagades för att ha stulit kokainet. En bil- och mc-handlare. Skotern var försedd med falska registreringsskyltar som skaffats fram av en lokal portugisisk kriminell. Det ska också vara den mannen som försåg dem med adressen till det tilltänkta mordoffret.

Billen stannade innan de kom fram till platsen för det planerade mordet. Två män åkte därefter vidare med skotern. Mannen som stannade kvar i bilen ska ha varit den ledande NNV-medlem som Falk haft kontakt med.

En av männen på skotern gick in i bilaffären där sonen till det tilltänkta offret för tillfället arbetade ihop med en annan familjemedlem. På två-tre meters avstånd avlossade den danske mannen flera skott i riktning mot sonen som träffades i armen och välte. Efter två skott klickade vapnet och kunde inte avfyras mer. Skytten flydde då från butiken och åkte sen iväg på skotern.

Jakt och gripanden

Tre manliga släktingar till den skjutne reagerade snabbt och hoppade in i en bil. De förföljde därefter skotern. Efter drygt fem kilometer kom de så nära skotern att de lyckades köra på den och få den att välta. En av de två danskarna fortsatte till fots. Han greps dock kort därefter. Föraren av skotern skadades svårt vid påkörningen och fördes därför till sjukhus för vidare vård.

Några månader senare, i augusti, greps även den tredje mannen. Jonas Falk är inte gripen med anledning av ärendet. Enligt de portugisiska myndigheterna har han en adress i Barcelona.

Den juridiska processen

Juridiska detaljer och felaktiga översättningar av handlingar har inneburit att domstolen har släppt en av de misstänkta. Det rör sig  om mannen som enligt polisen var inne i bil- och skoterhandlaren och sköt. Det ska ha gått 16 månader utan att det har gått framåt med ärendet. När det kommer upp i rätten är därför  något oklart. De övriga två männen, dvs NNV-medlemmarnas sitter fortfarande häktade i Portugal. En av dem för att han krävts utlämnad till Danmark med anledning av en tidigare skjutning. Den andre på grund av det aktuella målet.

Jonas Falk förnekar all kännedom om händelserna och all koppling till kokainet såväl som till danskarna:

Expressen har varit i kontakt med Jonas Falk som nekar till brott, och menar att han inte känner de misstänkta danskarna i målet.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!