Dömd i Operation Playa återigen misstänkt för narkotikabrott

I tisdags häktades en man i sin frånvaro av Södertörns tingsrätt. Han var misstänkt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Sommaren och hösten 2020 ska han enligt åklagaren ha försökt smuggla in totalt 187 kilo kokain i Sverige. Smugglingen gicks till så att personer som arbetade ombord på containerfartyg skulle dumpa kokainet fastbundet vid en boj i Öresund. Därefter skulle det hämtas upp av andra personer i små gummibåtar.

Knarksmuggling

Det första kända smugglingsförsöket i september 2020 misslyckades. Troligen på grund av dåligt väder som gjorde att kokainet slet sig. Det lossnade från bojen och flöt i land i Nyhamnsläge i närheten av Höganäs där det hittades och beslagtogs av polisen. Totalt beslagtog polisen 69 kilo kokain. För detta har redan tre personer åtalats och dömts till fängelse.

En 34-årig man dömdes till sammanlagt tio års fängelse för försök till synnerligen grovt narkotikabrott samt en rad andra brott i tingsrätten. Den andre åtalade mannen, 22-år gammal, fick sex års fängelse. För medhjälp till narkotikabrott fick en 36-årig kvinna tre års fängelse. Straffen i tingsrätten fastställdes av hovrätten.

Ytterligare 118 kilo beslagtogs vid ett annat tillfälle. Vid detta tillfälle fiskades det upp av smugglare för vidare transport till Stockholm. Polisens nationella operativa avdelning, Noa, hade dock inlett spaning mot smugglarna. I november kunde därför 118 kilo kokain beslagtas på olika adresser söder om Stockholm.

Penningtvätt och Operation Playa

Den aktuelle mannen som heter Andreas Fogelberg är också misstänkt för penningtvätt genom tvättomaten Worldexchange, formellt ett växlingskontor. Han misstänks för att ha tvättat uppemot 4 miljoner kronor genom Worldexchange.

Andreas Fogelberg hette tidigare Andreas Niklasson och dömdes i samband med smugglingshärvan Operation Playa till fängelse i 6 år och 10 månader för narkotikasmuggling. Operation Playa är annars mest känt för att Jonas Falk åtalades och friades för narkotikabrott. Den sistnämnde har sedan åtalats i Spanien för brott kopplade till Operation Playa och dömdes i våras till två och ett halvt års fängelse och 50 miljoner kronor i böter för ekonomisk brottslighet kopplad till knarkhärvan.

Andreas Fogelberg greps i Grekland efter att han blivit efterlyst i Europa. Bland bevisningen mot honom finns avlyssningsmaterial från SkyECC, en krypterad kommunikationstjänst som polisen knäckt och avlyssnat. Fogelberg förnekar brott och har motsatt sig häktningen.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!