Moderat vill avskaffa rättsstaten

Den reaktionäre moderate riksdagsmannen Fredrik Kärrholm vill verka för att införa omvänd bevisföring om en person anses ingå i en kriminell organisation. Detta med anledning av Tidöpartiernas överenskommelse om att utreda möjligheten att de som ingår i kriminella organisationer ska omfattas av en särskild förverkandegrund med omvänd bevisbörda.

Det betyder att dyra föremål och pengar som tillhör en påstått gängkriminell person eller dennes närstående ska kunna förverkas till staten om inte vederbörande kan bevisa att sakerna och pengarna förvärvats på lagligt sätt.

Det är en mängd problem med detta. Hur definieras en kriminell organisation? Hur slås det fast att en viss person är medlem i en sådan organisation? Om det nu kan hittas ett sätt att juridiskt definiera vad en sådan organisation är. Frågan är också hur en gängkriminell kan definieras? Hur definieras ett gäng juridiskt? Wller en gängkriminella?

I praktiken betyder det eventuellt att i princip vem som helst om är vän eller släkt med en dömd person kan definieras som gängkriminell och medlem i en kriminell organisation. Sen kan allt av värde personen äger beslagtas även om det skaffats helt lagligt. Detta såvida han inte kan visa att de införskaffats lagligt.

Kvitto duger ju knappast då en sak kan vara köpt för pengar som tjänats på brott även om ett kvitto finns. Det går med andra ord inte att bevisa att nåt köpts för legala pengar. Det kallas omvänd bevisföring. Du ska bevisa att du är oskyldig. Kan du inte det är du skyldig. Som gamla tiders häxprocesser.

Läs mer: