Arrangerade upplopp i Rosengård?

I söndags eldades en koran upp vid Värnhemstorget på Värnhem i Malmö. Ansvarig för aktionen var en numera utesluten medlem i Sverigedemokraterna som i media anklagats för att arbeta för prästregimen i Iran. Salwan Momika. Det hela förlöpte förhållandevis lugnt även om en del oroligheter uppstod. Några timmar senare var det upplopp med bilbränder på Herrgården i Rosengård.

Upploppet var inget som uppstod spontant utan tycks ha varit en planerad motaktion med anledning av koranbränningen. Vad vitsen är med att av den anledningen förstöra en mängd bilar för människor som bor Rosengård övergår mitt förstånd. En del av de människor som fått sina bilar förstörda är ju dessutom muslimer.

Provokation och smutskastning?

Därför finns det en stor anledning till att vara skeptisk mot de personer som tog initiativ till den våldsamma aktionen. Det finns mycket som tyder på att det hela handlar om en aktion som inte syftade till att protestera mot koranbränningar utan en aktion som syftade till att smutskasta Rosengård tillika att smutskasta muslimer.

I alla fall tycks en del av befolkningen anse att just det var fallet. De menar att de 10-15 pådrivande personerna i upploppet inte var från Rosengård samt att det bara var där för att provocera och bråka.

Även som syftet var att smutskasta Rosengård och muslimer så skulle förstås personerna ändå vara från Rosengård. De måste inte vara utifrån,. Det kan handla om kriminella som vill visa styrka och makt. Men det kan förstås också handla om rena provokatörer. Högerextremister eller betalda provokatörer. Det är nämligen inte alls otänkbart att länder som Ryssland, Turkiet och Iran betalar folk i Sverige för att skapa oreda. Naturligtvis kan det även om de är betalda handla om högerextremister och/eller kriminella.

När det gäller polisens agerande på Herrgården finner jag deras agerande rimligt. Begränsa de fysiska skadeverkningar och utbredningen av upploppen. Det medför en del skador på egendom men ibland är det ofrånkomligt för att minimera risken för mycket värre skador och problem.

Läs mer om Rosengård

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!