I Finland har den organiserade brottsligheten länge dominerats av så kallat självmarkerande gäng. Det är gäng som bär kläder där det framgår att de ingår i en viss organisation. Urtypen för denna typ av kriminella gäng eller nätverk är kriminella mc-gäng.
När det gäller Sverige domineras de kriminella gängmiljöerna istället av kompisbaserade förortsgäng, släktbaserade kriminella nätverk och etniskt baserade kriminella nätverk. Under de senaste åren har sådana även börjat dyka upp i Finland. Det har visats tydligt av den rättegång i Helsingfors tingsrätt under våren 2022 där två personer dömts till fängelse för en lång rad våldshändelser i Helsingfors och Esbo.
Gängkonflikt
Våldshändelserna ska ha varit en del av en konflikt mellan det Helsingforsbaserade gänget som kallas Kurdish Mafia (skallas även 47) och Esbobaserade L-City som också kallas Albergagänget. Sammanlagt berör åtalet 19 åtalspunkter. Det hela startade enligt tingsrätten med en misshandel i maj 2021. Därefter följde ett knivöverfall i juni 2021 i Östra centrum i Helsingfors
I augusti 2021 dömdes en 19-åring för dråpförsök för knivhuggningen medan offret dömdes för misshandel. Samma dag som knivhuggningen skedde bröt sig Helsingforsgänget in hos föräldrarna till 19-åringen och framförde hot.. För den händelsen dömdes sju personer på tisdagen för grovt hemfridsbrott, skadegörelse och olaga hot vid samma rättegång.
De båda gängen stötte också ihop eller hade bestämt träff i Vanda en natt under augusti 2021. Tre personer från Kurdish Mafia kom först till platsen. En grupp på fyra personer från L-City kom sen till platsen i en BMW. En av dem avfyrade fyra skott mot en av helsingforsarna. De träffade honom i armen och lungan med ett skott. Tre kulor träffade ett närliggande daghem. Milan Jaff som anses vara en ledande person i Kurdish Mafia ska därefter ha avfyrat två skott med ett hagelgevär mot bilen. En person från Esbogänget träffades i handen.
Totalt åtalades 7 personer för inblandning i denna händelse som inte ingick i det åtal där 13 personer dömdes utan behandlades i en egen rättegång under hösten 2022.
Mordförsök
Några månader senare, i september 2021, misshandlade Milan Jaff en man i ett hotellrum. Motivet ska ha varit att söka upp en ledare i Esbogänget och dels ha handlat om att offret försvarat 19-åringen som dömdes för knivhuggningen i juni.
Följande dag försökte Milan Jaff och Mahdi Mohamud döda ledaren i L-City. Jaff och Mahdi Mohamud sköt enligt rätten skott mot ett enfamiljshus i Fågelberga. En fest pågick och Helsingforsgänget ville enligt rätten komma åt ledaren i Esbogänget som även han är rappare.
Tingsrätten menade att de gjort sig skyldiga till dråpförsök eftersom det ses som bevisat att de sköt flera skott mot fönstren i huset. Ett av skotten skulle ha träffat en person innanför fönstret om kulan inte stoppats av glaset.
I oktober planerade de enligt tingsrätten att gå till attack under en konsert i Brunnshuset där Esborapparen skulle uppträda. De var tillsammans med andra åtalade på väg till Brunnshuset, utrustade med knivar och ett skjutvapen. Polisen fick med hjälp av telefonavlyssning kännedom om planerna och lyckades förhindra dådet.
Esborapparen var i sin tur åtalad för misshandeln i maj. Han friades dock av tingsrätten som menade att det inte är bevisat att han var skyldig.
Domar
De som dömdes till lite längre straff var Milan Jaff som fick sammanlagt 10 års fängelse och Yahue Mahdi Mohamud (Cavallini) som fick 9 års fängelse. Båda två är rappare. De båda anses ingår i Kurdish Mafia. Enligt domen har båda gjort sig skyldiga till dråpförsök, skjutvapenbrott, grovt rån, grovt frihetsberövande, narkotikabrott och förberedelse till grovt brott mot liv eller hälsa. Jaff dömdes dessutom för misshandel och övergrepp i rättssak. I hans fängelsestraff ingår två tidigare villkorliga straff.
Ytterligare 10 personer dömdes för mindre brott i samma rättegång. De fick villkorliga och ovillkorliga straff på mellan 3 månader till 2 år och 4 månader.
Gatugäng
Åklagaren Perttu Könönen sa under rättegången att fallet visar att det nu finns gatugäng i Finland. Han har yrkat på straffskärpning med hänvisning till att Kurdish Mafia uppfyller kriterierna för organiserad kriminell sammanslutning. Tingsrätten gick på hans linje och dömde därför en del av de åtalade strängare. Enligt rätten har motivet till de kriminella gärningarna varit att skydda grupperingens och medlemmarnas heder och okränkbarhet med våld eller hot om våld.
De åtalade har nekat till att det skulle handla om gäng eller att de skulle ingå i ett sådant. Jaff har till exempel sagt att Kurdish Mafia enbart är ett låtnamn. Numret 47 skulle hänvisa till en ort i Turkiet och användas i marknadsföringen av Jaffs musik och inte vara ett gängemblem. Även i övrigt har de nekat till största delen av åtalen.
Rätten hänvisar i sin dom till ett utlåtande från Centralkriminalpolisen om att Kurdish Mafia uppstått 2019 då beteckningen 47 har börjat användas. Enligt utlåtandet har grupperingen en tydlig hierarki och samlas i ett bestämt område, östra Helsingfors. Ungefär 40 personer anses ha koppling till grupperingen och 20 personer ses enligt polisen som egentliga medlemmar. Alla de ingående personerna har enligt utlåtandet från polisen varit misstänkta eller dömts för olika narkotika- eller våldsbrott.
Dom för uppgörelsen i Vanda
När det gäller händelsen I Vanda så friades Milan Jaff från mordförsök i rättegången som ägde rum i Östra Nylands tingsrätt i oktober 2022. I en annan rättegång i oktober dömdes han dock för våldtäkt mot barn och våldtäkt. En annan person som var med i skjutningen dömdes till fyra år och två månader i fängelse för dråpförsök och två skjutvapenbrott. Det var mannen som sköt flera skott mot Helsingforsgängets bil.
Läs mer:
Upptäck mer från Svenssons Nyheter
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.