Den afrikanska svinpesten och köttindustrin

Afrikansk svinpest (ASF) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tamgrisar och vildsvin. Symptombilden är densamma som vid klassisk svinpest. Sjukdomen har sin ursprungliga utbredning i Afrika söder om Sahara. Redan 1957 kom sjukdomen för första gången till Europa. Då till Portugal.

Därefter spred den sig till Spanien. Frankrike och Belgien drabbades av enstaka fall. Genom masslakt av tamgrisar och modernisering av grisuppfödning genom uppförande av storskaliga grisuppfödningsanläggningar lyckades Spanien och Portugal utrota sjukdomen på 1990-talet.

Spridning via Ryssland

Under senare år har den afrikanska svinpesten dock fått en kraftigt ökad spridning. Sedan 2007 har sjukdomen etablerat sig i bland annat Kaukasus och Ryssland. Det började med ett utbrott i Georgien som sen spred sig med vildsvin till Tjetjenien och sedan vidare i Ryssland. Till Georgien kom sjukdomen förmodligen genom import av smittat kött.

I Ryssland har sedan spridningen via smittat svinkött varit omfattande. Detta då stora köttproducenter (däribland den ryska militären) enligt en rapport från FAO från 2013 spridit smittat kött ut över stora områden utan att ta hänsyn till karantänsregler och smittskyddsregler. Den omfattande ryska korruptionen har säkerligen spelat en stor roll för detta.

Från Ryssland har den afrikanska svinpesten spridit sig vidare med vildsvin och rysk matexport till Ukraina, Belarus, de baltiska länderna, Slovakien, Tjeckien, Rumänien, Bulgarien osv. Från Ryssland har sjukdomen också spridit sig till Kina där den dök upp år 2018. Sen dess har sjukdomen spridit sig vidare i Östasien, Sydasien och Sydostasien. Förmodligen främst via handel med smittat kött men kanske även med vilda djur.

Och nu har sjukdomen alltså dykt upp i Sverige på vildsvin i Fagerstatrakten, Hur sjukdomen har hamnat där är okänt men en trolig orsak kan vara att smittat kött importerats från Östeuropa och sedan hamnat i soporna. De har sen slängts på Fagersta soptipp där vildsvin sen blivit smittade då de bökat runt.

Smittspridning

Internationell handel med smittat kött är den vanliga smittvägen när den afrikanska svinpesten sprids till nya områden. Det betyder att den internationella köttindustrin har med saken att göra men inte genom den storskaliga svinuppfödningen. Den tycks istället vara en begränsande faktor för spridningen. Den kraftigt ökade vildsvinsstammen i östra och norra Europa tycks också ha spelat en stor roll för spridningen.

En medveten spridning kan inte heller uteslutas. Det finns misstankar om att sådant skett tidigare. På Kuba 1971 där det finns misstankar om att USA spred ASF för att destabilisera regimen. Uppgifterna om detta har dock inte kunnat bevisas eller bekräftas. Till Sverige skulle alltså sjukdomen ha kunnat spridas av Ryssland genom medveten dumpning av smittat kött i Fagersta. Men det verkar för mig verkar det inte som ett troligt scenario.

Den storskaliga grisuppfödningen och den storskaliga köttindustrin tycks alltså inte ha någon direkt koppling till smittspridningen.

Läs mer om köttindustrin

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!