Åtal väckt för mord i Skogås

Åklagare har väckt åtal mot tio personer för mord på en 15-åring i Skogås den 28 januari i år. Av de tio åtalade personerna är nio häktade. Brottsrubriceringarna är mord, medhjälp till mord, förberedelse till mord, stämpling till mord, grovt vapenbrott, narkotikabrott och underlåtenhet att avslöja brott. Den yngste är nu 16 år gammal och den äldste 27 år.

Åtal och åtalade

En person, Ibou Badjie (Louise Gucci), är åtalad för anstiftan till mordet och stämpling till mord. Han dömdes nyligen till 18 års fängelse för att han gett en lång rad tonåringar tre olika morduppdrag under en helg i januari. Han anses tillhöra Zeronätverket i Jordbro. Ett nätverk som är nära allierat med nätverket Foxtrot runt Rawa Majid (Kurdiska räven).

En 16-åring (skytten) är åtalad för mord och grovt vapenbrott medan S*rh@t Bud@k och Z@kar#as Etl#b är åtalade för förberedelse till mord, i andra hand stämpling till mord och i tredje hand för medhjälp därtill. Dessutom är Z@kar#as Etl#b åtalad för penningtvättsbrott och narkotikabrott. Abdir#z@k Osm@n, B*nd#a D# T0mm@so C@mara, Ibr@h#m Ibr@h#m Huss*#n och M@t*usz M@cul*wicz är åtalade för medhjälp till mord. IIbr@h#m Ibr@h#m Huss*#n och Abdir#z@k Osm@n är också åtalade för medhjälp till grovt vapenbrott.  En annan 16 åring är åtalad för underlåtenhet att avslöja mord.

En tredje 16-åring har tidigare varit häktad för två skjutningar i Gubbängen och dömdes i våras till 55 timmars samhällstjänst för att ha kastat en bomb mot sin egen advokats villa. Han är åtalad för medhjälp till försök till mord, stämpling till mord och grovt skyddande av brottsling. Den idag 16-årige skytten som var 15 år när brottet begicks är tidigare ostraffad. Enligt DN var betalningen för mordet 100 000 kronor:

Enligt DN:s poliskällor åkte den misstänkte skytten och några kompisar till Kungsängen två dagar efter mordet. Där ska de ha fått betalt för det utförda mordet, 100 000 kronor i kontanter. Delar av pengarna brände de direkt på kläder under en shoppingtur på NK i Stockholm. Mannen som ger dem pengarna är en 26-åring som polisen menar tillhör toppskiktet i Bronätverket. Mannen kommer inte att åtalas i dag, man utreder fortfarande misstankar mot honom.

Misstänkta men ej åtalade ännu

26-åringen är Salim Lille från Bronätverket (också de allierade med Nätverk Foxtrot). 2019 dömdes han för människorov (kidnappning) och försök till grov utpressning till 4 år och 4 månaders fängelse. Han är inte åtalad i detta ärende.

En annan person som är misstänkt i utredningen är rapparen Mohamed Mohdi som är misstänkt för anstiftan till mord, anstiftan till mordförsök och anstiftan till kidnappning. Även han tillhör Bronätverket och kommer att åtalas vid annat tillfälle. Dessutom är G@bri*l W#dén misstänkt. Inte heller han har åtalats vid detta tillfälle.

Stort antal personer

– Vi såg tidigt i utredningen att ett stort antal personer var inblandade. Vårt mål har varit att identifiera de här personerna och att i slutändan lagföra dem. Polisen har gjort ett grundläggande och gediget arbete som nu lett till att jag kan väcka åtal, säger senior åklagare Ida Arnell i ett pressmeddelande. Hon är förundersökningsledare.

Enligt åklagaren visar utredningen att mordet var välplanerat, där skytten har försetts med en lägenhet att vara i efter skjutningen och att skytten dessutom fått vapen och transport till och från brottsplatsen.

Bevisning

– Bevisningen är ett pussel med chattar från appen Signal som stomme, där man tydligt kan läsa om planeringen och utförandet av mordet. Vittnesiakttagelser, telefontömningar och taxibokningar har också varit av stor betydelse i utredningen och utgör nu en del av bevisningen. Det har varit ett omfattande material att gå igenom och ett krävande arbete för alla inblandade, avslutar Ida Arnell.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!