Stor knarksmugglarhärva kopplad till kurdiska räven

Sommaren 2022 uppstod misstankar mot en lastbil. Tullverket misstänkte att den användes för att föra in stora mängder narkotika till Sverige från Spanien. Tullverkets analytiker och spanare jobbade mot narkotikaligan från sommaren och in på hösten. De kartlade lastbilens rörelser och personer som kunde kopplas till den. De identifierade också ett antal adresser som de såg som intressanta i sammanhanget.

I december 2022 genomfördes räder på de aktuella adresserna i Danderyd, Kungsängen, Huddinge vid lucia 2020 och i Järna en vecka senare. Flera personer greps i samband med detta. Sammanlagt beslagtogs 603 kilo cannabis, 196 kilo amfetamin, 18 kilo kokain och två kilo 3-CMC. Dessutom beslagtogs över 50 000 narkotikaklassade tabletter, bland annat ecstasy (MDMA). Ytterligare gripanden skedde sedan under våren och sommaren 2023.

I augusti åtalades 8 personer vid Attunda tingsrätt med anledning av narkotikasmugglingen. 7 män och en kvinna. Tre av dem greps i samband med tillslagen vid och tre i Järna. Två greps under våren och sommaren 2023. Två av männen är medborgare i Serbien respektive Bosnien och Hercegovina. Däribland en man i 35-årsåldern som anses ha instruerat och försett transportören med smuggel-lastbilen. Övriga åtalade är svenska medborgare.

Greven och den kurdiska räven

En av de huvudmisstänkta är en 34-årig man från Strängnäs som pekas ut som en av den kurdiska rävens närmaste män. Han är åtalad på flera punkter för medhjälp till grovt och synnerligen grovt narkotikabrott samt försök till synnerligen grovt narkotikabrott. Framförallt har han ordnat med lokaler och fordon för att hantera och transportera narkotikan. I Aftonbladet kallas han Greven. Greven greps vid en bensinmack i samband med polisens husrannsakan vid en industrilokal i Järna. Detta efter att han släppt av en person vid industrilokalen.

När husrannsakan genomfördes av bilen hittades två rävringar i guld med diamanter. De värderas vardera till 20 000 kronor. Mannen syns också på bilder i utredningen när han bär ringarna. Liknande ringar har polisen sett på fingrar tillhörande många personer som ingår i det kriminella nätverket runt Rawa Majid, Nätverk Foxtrot.

I utredningen finns en mängd material som kopplar 34-åringen till Rawa Majid. Däribland chattar från kommunikationsprogrammet Signal. I en tidigare mordutredning finns även omfattande chatthistorik mellan Greven och Rawa Majid. I förundersökningen finns också ett ljudklipp där Majid säger att Strängnäs och Greven är hans i ett samtal där han vänder sig till konkurrenter.

Både 34-åringen och Majid är också inblandade i ett synnerligen grovt narkotikamål från 2022. Den förre ska ha hanterat affärer kopplade till narkotikahandel. Majid ska för sin del ha gett honom instruktioner om var narkotika ska hämtas.

Den 27 mars slog polisen till mot ett industriområde i Strängnäs. I en lokal hittades över 150 kilo narkotika. Greven ska i det ärendet ha skickat adressen till lokalen till Rawa Majid cirka ett år innan polisen slog till mot samma adress.

Läs mer: