Extremhögern större på nätet än vänstern

Med anledning av den statistik som Nyhetskartan presenterat över antalet besökare till olika webbsajter på nätet så skrev jag ett inlägg på min blogg om att Svensson-sajten är Sveriges näst största vänstersajt på Internet.

Det fick i sin tur Tobias Hübinette att skriva ett inlägg som jämför de 10 största vänstersajterna med de 10 största extremhögersajterna på webben. Han konstaterar att extremhögerns sajter sammanlagt har många gånger fler besökare än vänsterns sajter har.  Så är det och det är ett problem som borde åtgärdas.

Orsaken till att det är så finns det flera förklaringar till. Vänstern kan bara påverka av detta. Men det finns ändå saker som folk på vänsterkanten kan göra men inte gör. Flera grundläggande saker som kan öka besökarantalet till alla vänstersajter görs inte av några större vänstersajter vid sidan av denna sajt.

Länkar

Det handlar bland annat om enkla saker som att länka till varandra. Om vänstersajter länkade mer till varandra skulle det öka antalet besökare till alla vänstersajter på sikt. Detta genom att alla sajter skulle få högre Google-ranking och att folk följer länkar direkt.

Fler vänstersajter skulle också se till att deras artiklar spreds på Mastodon och övriga delar av Fediversum. Det är sociala medier som till stor del fungerar på ett sätt som kan gynna vänstern och på sikt öka antalet besökare till existerande vänstersajter på webben. Ännu ger det inte många besökare men på sikt kan det vara värt det.

Lämpligtvis kan de stora vänstersajter som finns på nätet registrera sig på Spejset, en vänsterinriktad Mastodon-instans. Om det inte funkar då det som behövs kanske är en bot för automatisk postning är Mastodon.nu ett alternativ då Spejset inte vill ha botar. Alla sajter som använder WordPress för sin sajt kan automatiskt posta allt till facebook, X, Mastodon, Tumblr, Pinterest och Instagram med mera.

Vänsteromni

Jag har också försökt förbättra läget genom att skapa ett slags enkelt alternativt omni som heter Nyhetskartan. En sajt där vänstermedier kommenteras (så också en Dagens Media för alternativa medier) och där alla gröna och röda vänstersajter samt deras RSS-flöden länkas. Alla antirasistiska, socialistiska, anarkistiska, röda, gröna och alternativa vänstersajter samt deras senaste nyheter presenteras på Nyhetskartan.

Artikelutbyte

Dessutom finns en annan sak som kan göras. Inlägg kan exempelvis delas. Olika vänstersajter har olika läsare och för att göra många sajter mer attraktiva borde inlägg och artiklar få återpubliceras på andra sajter än ursprungssajten. Jag får göra så med en del av Internationalens artiklar. Andra sajter jag har rätt att återpublicera inlägg från är Folkrörelsebloggen, Gemensam, Litteratur och Klass samt Trädgården. Dessutom en del av Mikael Nybergs artiklar.

Flera vänstersajter såsom ETC, Internationalen, Flamman, Arbetaren, Magasinet Konkret, Parabol, Offensiv och Aktuellt Fokus, får också återpublicera mina artiklar.

Utbyte av länkar och utbyte av artiklar alltså. Det är vad so behövs. Fler kopplingar mellan tidningar, bloggar, tidskrifter och organisationer alltså.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!