Åtal för försök till mord i Umeå

Åklagare har väckt åtal i ett ärende där åtta personer åtalas inblandade i ett mål om bl.a. mordförsök, grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott. Åklagaren är tillgänglig för media i eftermiddag.

Den 17 april i år ägde en skottlossning rum i centrala Umeå. En 28-årig man, Patrik Johansson, blev utsatt för mordförsök. Polisen utförde då flera husrannsakningar och påträffade stora mängder vapen, narkotika och ammunition på tre adresser i Umeå.

Enligt åklagaren är det här en organiserad verksamhet med försäljning av narkotika där en konflikt uppstått mellan olika grupperingar och som ledde till mordförsöket.

– Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå. Verksamheten har enligt vår uppfattning styrts av en person som uppehållit sig i Spanien och Nederländerna innan han kom att gripas i Haag, säger senior åklagare Stina Stener i ett pressmeddelande. Hon är förundersökningsledare.

Av de åtta åtalade är sju häktade och en person är på fri fot.

Liam Nyle?n och Oliver A?stro?m Amtholt är åtalade för försök till mord. De båda är även åtalade för narkotikabrott. Nylén och Ayub Abd# D#riy* är åtalade för grovt vapenbrott. Alla tre nämnda är också åtalade för grovt narkotikabrott. John Morado för anstiftan av försök till mord, grovt narkotikabrott.

Im@n Hasselb*rgs*n och Ann-Ch@rlott Ragn@rsson för grovt skyddande av brottsling. De båda samt Z*bast#an Fr@nsson är dessutom åtalade för govt narkotikabrott och slutligen är en person till åtalad för narkotikabrott.

Lås mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!