Avgörandets stund i dam- och herrallsvenskan

Vi har precis gått in i november månad och såväl fotbollens dam- som herrallsvenska närmar sig sin upplösning. På damsidan har Häcken med två omgångar kvar tagit ett bastant grepp om förstaplatsen. Avståndet till tvåan Hammarby rör sig om tre poäng.

Nyckeln till lagets framgång är nog att tre ungdomar fått sitt verkliga genombrott. Det handlar dels om ytterbacken Anna Sandberg, 20 år, som även ingick i årets svenska VM-trupp, och dels om att två nya anfallsstjärnor sett dagens ljus. Det är Rosa Kafaji, 20 år, som inte minst under vårsäsongen öste in mål, och blott 16-åriga Felicia Schröder vars höst varit något alldeles extra.

Till det bör läggas att värvningen av ett tredje oroselement i de främre linjerna – i form av etablerade Anna Avnegård – fallet ut till all belåtenhet. Inte ens skador på nyckelspelarna Elin Rubensson och Stine Larssen verkar kunna stoppa Häckens lagmaskin.

Hammarby

Ännu är dock inte Hisingslaget helt i hamn för i näst sista omgången väntar bortamatch mot Hammarby, som vid en eventuell seger går förbi Häcken på  bättre målskillnad. Hammarby tillhörde en gång i tiden svensk damfotbolls pionjärer med ett erövrat SM-guld redan 1985, och efter en lång tid i bakvattnet är man nu återigen redo att kämpa för medaljer av ädlaste valören.

Primus motor i år har den härligt målfarliga energisprutan Madelen Janogy varit och landslagets Jonna Andersson har tillfört mycket rutin. Självklart har förlusten av den australiensiska speluppläggaren Kyra Cooney-Cross till Arsenal efter sommarens VM varit kännbar, men likväl är således laget med och slåss om guldet.

Rosengård

Årets stora negativa överraskning är fjolårssegraren och mångåriga mästarlaget Rosengård som vi i den aktuella tabellen finner så långt ner som på en sjunde plats. En förklaring till detta debacle kan vara Caroline Segers efterhängsna skada tidigare under säsongen. I tabellbotten är Kalmar sedan länge avhängt. Frågan är om det blir Brommapojkarna eller Uppsala som får göra småländskorna sällskap ut ur societeten?

Elfsborg

I herrallsvenskan är det också två omgångar kvar. Just nu tronar Elfsborg överst i tabellen, två poäng före Malmö FF,  medan Häcken på tredjeplatsen – och sex poäng efter – inte har någon möjlighet att återupprepa förra årets viktoria. Om Elfsborg står pall för trycket blir det klubbens sjunde SM-seger genom tiderna, varav den senaste inföll 2012.

I år har man lyckats skapa ett lag med en lämplig blandning av gammalt och nytt där veteraner som Niklas Hult, Johan Larsson och Per Frick kompletteras med ungtuppar som islänningen Hakon Rafn Valdimarsson i målet, mittfältets Noah Söderberg och Besfort Zeneli samt längst fram den målfarlige Alexander Bernhardsson.

Malmö FF

Elfsborg skuggas dock av Malmö FF, Sveriges mest anrika klubb med hela 22 SM-segrar på sitt historiska konto. Det är dock ingen lätt uppgift som Skånepågarna nu ställs inför. I nästa omgång väntar Häcken på bortaplan och, om Malmö tappar poäng, samtidigt som Elfsborg på hemmaplan besegrar Degerfors, är Boråslagets SM-tecken i hamn redan före slutomgången.

Men annars väntar en gastkramande slutuppgörelse på Malmös hemmaplan. Malmö har hängt med i toppen trots relativt stora ommöbleringar i laget under säsongens gång, och trots att playmakern Anders Christiansen på grund av hjärtproblem tvingats avsluta säsongen i förtid, men visst har den efter sommaren återvändande Pontus Jansson skapat mer av stabilitet i de bakre regionerna.

Bottenstriden

Årets stora positiva överraskning är Värnamo, som nu under sin totalt sett endast andra allsvenska säsong  klättrat ända upp till femteplatsen. I botten är sedan länge Varberg avsågat. Mitt egna favoritlag Degerfors ligger också pyrt till – två poäng efter Brommapojkarna på kvalplats – och således med en  utomordentligt svår match mot Elfsborg borta i nästkommande omgång. Brommapojkarna möter samtidigt ett Mjällby som inte har så mycket att spela för, så  mycket talar för att ridån går ner för Värmlands stolthet redan under nästkommande helg.

Anders Karlsson

Läs mer om fotboll

Liked it? Take a second to support Anders Karlsson on Patreon!
Become a patron at Patreon!