Putin hoppas på Trump

Som det ser ut nu verkar USA-valet 2024 stå mellan Biden och Trump – med den senare som trolig vinnare enligt många politiska analytiker. Det vore mumma för Putins Ukrainakrig. Trump säger sig kunna fixa fred på ett dygn.

Detta genom att Ukraina köper sig fred genom att låta Ryssland behålla de fem regioner i sydöst de redan erövrat. Det skulle skapa anarki i mellanstatliga relationer.

Den starkes rätt skulle då råda istället för internationell lag. Marockos illegala erövring av grannlandet Västsahara skulle godkännas. Likaså Israels stegvisa ockupation av hela Palestina. Vidare Kinas annektering av Sydkinesiska sjön. Samt Indonesiens kontroll av västra Papua-Nya Guinea. Etcetera.

Den starkes rätt

USA fortsätter än ett tag att vara världens starkaste militärmakt. Men om Trump och USA lämnar EUropa i sticket med en national-konservativ isolationistisk politik som accepterar rysk imperialism över sina grannländer så vinner troligen Ryssland över Ukraina.

Istället vill Trump och hans nationalkonservativa republikaner satsa på den viktigare konflikten mellan USA och utmanaren Kina – med dess öppna ambitioner att efterträda USA som världens ledande politisk-ekonomiska-militära -ideologiska världsmakt (som redan nu exporterar auktoritär konfucianism till sina ”vänner” i Asien och Afrika).

500 år av vit makt

Efter 500 år av ”vit” kolonial-imperialistisk rasistisk kontroll av Syd (Afrika, Asien och Latinamerika) är Nord (Västerlandet, Nordatlanten, EUropa, USA) på nergående. Nygammalt världscentrum är snart åter ”gulbruna” Asien och Stilla havet. Med Kina, Indien, Japan, Korea, Vietnam, Indonesien i spetsen.

Och de vill ofta, liksom Ryssland, ha en multipolär världsordning. I klartext en värld styrd av stormakterna. Inklusive deras rätt att ha underordnade skyddande satellitstater. Lydriken.

Precis som USA alltid sett Latinamerika som sin bakgård (se Monroedoktrinen 1823). Och som USA-imperialismen alltid har satt makt före rätt för egen del.

Hela Västerlandet skryter hycklande med sin liberala demokrati och mänskliga rättigheter. Samtidigt som de exploaterar människor och råvaror i Syd – och i egenintresse accepterar och stödjer USA-vänliga diktaturer.

Skenheligt väst

Västs skenheliga politik gynnar Ryssland och Kina som investerar i Syd (som Kinas enorma kommunikations-satsning Sidenvägen). Utan att ställa krav som väst gör. Se hur Frankrikes kontroll över Västafrika idag ersätts av ryskt inflytande.

En ny cynisk maktrealistisk multipolär världsordning växer fram. En värld anpassad till starka odemokratiska auktoritära ledare som Putin och Trump. Där Trump är ”kompis” med Putin, och inte bryr sig om den storryska terrorn i Ukraina. Den europeiska delen av NATO, och EU, lämnas då högst troligen ensamma och utan USA-stöd till Ukraina.

Med Trump vid makten är en seger för Ukraina svår att se. Landet blir då varken medlemmar i NATO eller EU.

Buffertstat

Ukrainas val hotar istället att bli mellan att vara en storrysk buffertstat som Belarus, eller att uppslukas av det pånyttfödda tsar-stalinistiska stormakts-imperiet Ryssland. Och därmed upphöra att existera som en egen nation. Tyvärr!

Så sett hotar en Trump-seger i USA inte bara Ukrainas nationella frihet och folkliga demokrati, utan även hela den nuvarande världsordningen.

Världen kommer då att styras av ett gäng brutala stormakter som delar upp världen mellan sig. Var och en med en buffert av satellitstater. Precis som Sovjetunionen kontrollerade sina 14 grannländer i Östeuropa och Centralasien – ”det nära utlandet”, enligt Putin.

Mer vapen behövs

Den dystra utvecklingen kan bara undvikas om EUropa ersätter Trump-USA:s troliga avveckling av Ukrainastödet. Och kraftig ökar de egna militära vapensändningarna till Kiev. Till Ukrainas lidande och kämpande folk.

I slutändan avgörs krigsutgången i Ukraina dels av det ryska folkets demokratiska uppvaknande och krigsmotstånd. Dels av det ukrainska folkets villighet att betala det höga priset för nationellt självbestämmande, och för att bevara landets själva överlevnad och existens!

Ett besegrat Ukraina skulle förändra och förmörka hela världen. Det ligger därför i alla ärliga människors och alla fria folks intresse att bevara Ukraina som eget fritt och demokratiskt land.

  • Slava Ukraini!
  • Stöd det ukrainska folkets frihetskamp!
  • Fred med nationellt självbestämmande!
  • För en värld av fria jämlika nationer!

Hans Norebrink

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!