Fryshuset om Brås rapport om barn i kriminella gäng

Brå:s rapport om hur barn och unga används av kriminella nätverk, ”Barn och unga i kriminella nätverk – En studie av inträde, brott, villkor och utträde” efterfrågar en översyn av lagstiftningen samt myndigheternas befogenheter och insatser. Fryshuset välkomnar rapporten. Men de saknar samtidigt civilsamhällets roll i det förebyggande arbetet.

För de kriminella nätverken är nyrekrytering ett sätt att bygga ut distributionskedjor för narkotika i närområdet. Brå beskriver i rapporten att rekryteringen av unga föregås av uppvaktning, Förfarandet kan liknas vid grooming.

– Rapporten bekräftar mycket av det vi på Fryshuset har sett, men ger även en ökad förståelse för hur den systematiska groomingen av barn går till. När det saknas positiva sammanhang i samhället som ger möjligheter och framtidstro kan vi vara säkra på att destruktiva och kriminella alternativ välkomnar med ett erbjudande om gemenskap, status och pengar, säger Camila Salazar Atías i ett pressmeddelande. Hon kunskapsområdeschef på Fryshuset.

Civilsamhället

Rapporten konstaterar att barns utsatthet inom de kriminella nätverken är ett betydande samhällsproblem. Den ger också förslag på åtgärder för att reducera kriminella nätverks kapacitet och minska barns utsatthet.

– Brå:s rapport visar delvis vad som behöver göras för att minska barns utsatthet. Det som saknas i rapporten är civilsamhällets roll. Vi når målgruppen och kan erbjuda attraktiva alternativ till kriminalitet. Att fånga upp unga i uppsökande verksamhet och att erbjuda aktiviteter inom idrottsföreningar, kultur och fritidsgårdar är ett vaccin mot destruktiva krafter, säger Camila Salazar Atías.

Fryshuset uppger att de är redo att arbeta med flera av de insatser som Brå:s rapport efterfrågar. Men för att det ska vara möjligt behövs mer resurser.

– Civilsamhället är en mycket viktig aktör som kan agera snabbt, exempelvis när det uppstår maktvakuum och nå de barn och unga som har låg tillit till socialtjänst och polis. Med en satsning på civilsamhället och ett bättre samspel mellan olika aktörer där vi tar vara på våra respektive styrkor är det möjligt att stoppa gängrekryteringen av barn, säger Johan Oljeqvist, vd på Fryshuset.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!