Ukraina, Ryssland & den slavisk-ortodoxa världen

För att bekämpa den ryska aggressionen mot Ukraina hjälper det att förstå de historiska erfarenheter och idéer som delvis format och formar Ryssland och östra Europa. Som den starkare andligheten i öst som sätts mot den kritiserade ”västliga materialismen, omoralen och sekulariseringen”. Läs: religionens försvagning i Västvärlden.

Vi talar om olika mänskliga civilisationer eller kulturgeografiska områden. Västvärlden är i stort Västeuropa och USA. Medan Ryssland och Östeuropa utgör den östortodoxa världen.

Olika civilisationer

Vi tar det från början; Den ursprungligen judiska kristendomen i Palestina blev statsreligion i romarriket med påven som överhuvud. Men Rom föll för ”barbarer” år 476. Och 1053 delades kristendomen i det ”latinska” katolska Västrom i Rom – och det ”grekiska” ortodoxa Östrom (Bysantinska riket) med Konstantinopel (Istanbul) som centrum. Det ”Andra Rom”.

Det föll i sin tur för det muslimska Osmanska riket 1453. Då uppstod idén att Moskva var det ortodoxa ”Tredje Rom”. Så skapades den ännu bestående kulturklyftan mellan det västliga katolsk-protestantiska Västeuropa och det ortodoxa Östeuropa & Ryssland.

Väst och Öst i Europa gick alltså delvis skilda vägar. Och klyftan mellan öst och väst i Europa skulle öka.

Mongolerna kommer

Mongolernas invasion och ockupation av östra Europa lämnade ett starkt tsaristiskt, auktoritärt och imperialistiskt erfarenhets- och tankearv i Ryssland (liksom i Kina).

Västra Europa å sin sida påverkades mer av nya rörelser som renässansen, den tidigmoderna staten, den vetenskapliga revolutionen, upplysningen, de amerikanska och franska revolutionerna, nationalismen, (delvis romantiken), demokratin och socialismen.

En spekulativ tanke är att de slaviska folken i öst (och finskugriska Ungern), liksom Kina med grannländer, samtliga byggde först ”socialism”, och sedan kapitalism – alla i den historiskt givna auktoritära diktatur-formen…

För Ryssland (och Kina) även stormakts-imperialism inspirerad av mongolerna. Ett annat tankespår är att geografiskt stora utbredda länder gärna blir centraliserade och diktatoriska. Som Ryssland och Kina.

Tsaren-Stalin-Putin

Sammanlagt går det att se en ”stark man-härskare-tradition” i Ryssland; Tsaren-Stalin-Putin (i Kina Mao och Xi). Alla tre ryska diktatorer bestämt och konstant erövrande och ockuperande sina små grannländer. I deras efterföljd vill nu Putin återuppbygga ett slags statskapitalistiskt fascistiskt Sovjetunionen. Med stöd av sitt egna ja-sägarparti, och Putin-lojala reaktionära högernationalister och gammelkommunister.

Liknande odemokratiska rörelser finns i Östeuropa, två vid makten (Ungern och Slovakien), en som nyss förlorat makten (Polen). De och växande högerextrema populistpartier i väst har vidare bra kontakter med den ryska putinismen (liksom Trump har).

Detta kan tyckas otroligt efter det sovjetryska efterkrigstida förtrycket av nationerna inom och utanför Sovjetunionen. Med militära invasioner av Ungern och Tjeckoslovakien! (plus Afghanistan och Tjetjenien).

Panslavismen

Vad har då Putins storryska imperierörelse att locka även grannländer med ideologiskt? Dels en djup allians med den krigsstödjande (ryska) ortodoxa kyrkan. Dels panslavismen – en ideologisk övernationell rörelse som framhåller de kulturella och politiska banden mellan de slaviska folken. Med Ryssland som ”storebror”.

Putin vill samla nationerna i ”den slavisk-ortodoxa världen”. Även ”den slaviska världen” oavsett religion. Och ”den ortodoxa världen” oavsett etnicitet. En översikt:

  • Slaviska länder: Belarus, Bosnien, Bulgarien, Kroatien, Montenegro, Nordmakedonien, Polen, Ryssland, Serbien, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ukraina.
  • Ortodoxa länder: Belarus, Bosnien, Bulgarien, Cypern, Grekland, Nordmakedonien, Montenegro, Moldavien, Rumänien, Ryssland, Serbien, Ukraina.
Slavisk-ortodoxa länder

Slavisk-ortodoxa länder är Belarus, Bosnien (delvis), Bulgarien, Montenegro, Nordmakedonien, Ryssland, Serbien och Ukraina. Den innersta av Putins identitetscirklar är de östslaviska länderna Ryssland, Belarus och Ukraina. De påstår han nu är delar av Stor-Ryssland som ska återerövras. Putin menar att det gamla ukrainska ”Kiev-riket är Rysslands hjärta”.

Men Putins argument för Ukrainakriget kan ändras från dag till dag. Som att han beskyddar den slavisk-ortodoxa världen från det aggressiva väst. Eller att typ judiska nazister styr Ukraina?

I slutändan är Vladimir Putin en nostalgisk KGB-figur som med Ukrainakriget vill börja återupprätta det gamla Sovjetimperiet, och Ryssland som fruktad global stormakt. På vägen har han ersatt demokrati med en snart fullbordad fascism. Och fyllt egna och sina kapitalistiska oligarki-vänners fickor med rubel.

Tillåts han vinna över Ukraina ökar krigshotet, då Putin känner sig fri att starta nya återerövrings-krig. Precis som Hitler fick blodad tand efter München-överenskommelsen 1938. Speciellt farligt blir det om USA får en president som kallat Putin ”genialisk”, godtar att Ryssland kränker Ukrainas gränser och självständighet och som kan tänkas lämna NATO.

Hans Norebrink

# Jag gillar inte NATO, som bland annat är en del av EU:s väg till att bli en global supermakt. Men utan stöd från USA och NATO förlorar Ukraina troligen sitt försvarskrig. Och därmed sin själva existens som ett fritt folk i en fri nation.

Läs mer om Ukraina

Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!