Träskmorden – ett av Sveriges få seriemord

Träskmorden var vad pressen kallade ett antal mord i Stockholm år 1966. Anledningen till benämningen var att de hade en koppling till ett område som vid den tiden betraktades som ett förfallet slumområde. Det låg på Norrmalm kring Brunnsgatan och Malmskillnadsgatan och kallades Träsket.

Brunnsgatan österut från Malmskillnadsgatan år 1966. Okänd fotograf. Public domain.

Per Erik Hallsén (Perra) och Hasse Björkman (Kofot) begick tillsammans med Hans Marmbo (Tuppen) ett inbrott på Restaurang Söderport på Liljeholmsbron fredagen den 7 oktober 1966. Det blev dock en besvikelse, då de inte lyckades få upp kassaskåpet, utan det enda stöldbytet blev sprit.

Det första mordet

De begav sig till Brunnsgatan 26 där Hasse Björkmans bror Åke Björkman bodde tillsammans med Astrid Gennestad. Gennestad tjänade pengar genom prostitution. Där lämnade de alkoholen och Hasse Björkman. De fortsatte sen till en bekant ute i Hjorthagen för att dränka besvikelsen. Där finns även Åke Björkman och Astrid Gennestad. Den sistnämnda utsattes för misshandel av Hallsén under fyllefesten.

När spriten tog slut på lördagen den 8 oktober gav sig Hasse Marmbo, Perra Hallsén och Åke Björkman av i bilen för en tur tillbaka till lägenheten på Brunnsgatan där det fanns sprit. Men Marmbo körde istället till Riddarholmen där Hallsén och Marmbo började slåss. Hallsén fick ett slag i tinningen och föll över kajkanten. Kroppen hittades först den 5 november i Norrström vid Vasabron.

Mord nummer två

Den 15 oktober begav sig Marmbo till Brunnsgatan 26 för att Åke Björkman bett honom att se till Astrid Gennestad. Åke Björkman hade själv blivit intagen på sjukhus för gulsot. Där mötte Marmbo sexköparen Nils Erik Stenbäck som hånade Marmbo och kallade honom arbetslös och hallick. Marmbo slog ner Stenbäck och högg honom fem gånger med en kniv. Gennestad tog Stenbäcks plånbok och klocka och de återvände till Riddarhuskajen där de sänkte kroppen. Den kilade fast sig i stående position mellan kajkanten och en kassun.

Det tredje mordet

Den 18 oktober befann sig Marmbo och Gennestad i lägenheten på Brunnsgatan 26. Där fanns även Åke och Hasse Björkmans syster, Siv Gryting. Siv Gryting försörjde sig på prostitution. Siv Gryting injicerade hon preludin (fenmetrazin som är ett amfetaminliknande preparat) men fick en snedtändning och gick loss på inredningen.

Marmbo slog henne då i huvudet två gånger med en rörtång för att få stopp på skadegörelsen. Gryting överlevde slagen, vilket Marmbo inte insåg. Han kastade ut henne genom fönstret varvid hon bröt armar, ben, nacke och ryggrad och dog. Sen lastade Gennestad och Marmbo in kroppen i en bil och körd till kajen längs Strandvägen, nära Banérgatan. Där dumpades kroppen i Nybroviken. Liket hittades av polisens dykare den 28 oktober.

I juni 1967 dömdes Marmbo till livstids fängelse för morden. Han dog år 2004. De tre morden gav upphov till uttrycket ”Ståplats i Nybroviken”.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!