Nordic United FC och brottsligheten

Nordic United FC är en fotbollsklubb i Södertälje. Idag är det Södertäljes mest framgångsrika fotbollsklubb. Den har tidigare burit namnet Assyriska FF Babylon som den fick från starten 2004.

2013 tog de över Assyriska Botkyrka FF, som tidigare hette Assyriska Rinkeby IF. Då tycks de ha tagit namnet Assyriska United IK. Klubben gick samma år även in i samarbete med Södertälje FK som Södertälje FK / Assyriska United IK. 2014 var klubbens namn återigen endast Assyriska United IK följt av United IK och United IK Nordic. 2022 fick de nuvarande namn.

Illegal spelklubb

Sportchef i Nordic United FC är en man vid namn Daniel Shahho. Förra veckan hölls en rättegång mot honom för att han ordnat illegala spel en spelklubb på Krukmakargatan i Stockhom. Klubben kallas Krukan. Åklagaren Emma Andersson menade att brottet skull bedömas som grovt eftersom det ingick i en brottslighet som utövats yrkesmässigt och systematiskt. Ett av de främsta bevisen är att han i ett SMS till en kompis skriver att han köpt Krukan. När han greps på Krukan var han inte sportchef i Nordic United FC utan det blev han först 2022.

Polisen gjorde ett tillslag mot Krukan i november år 2020. Detta efter att poliser noterat att de förmodligen fanns en spelklubb på platsen utifrån de personer som gick ut och in på stället. Under husrannsakan upptäcktes ett kassaskåp med 324 700 kronor i olika valörer. Bland annat 260 000 kronor i femhundakronorssedlar. Dessutom påträffades spelmarker och kortlekar.

Spelinspektionen bestämde senare att kortspelet som bedrivits i lokalen kan ses som otillåtet spel eller spel utan nödvändig licens. Det var yrkesmässigt och systematiskt spel i stor skala enligt dem.

Vid polistillslaget på Krukan befann sig ett tiotal personer i lokalen. Flera av dem var personer som dömts för brottslighet på olika nivåer. Två av dem som anses tillhöra Södertäljenätverket dömdes till mångåriga fängelsestraff i rättegång för tio år sedan. Bland annat för människorov och utpressning.

På plats vid polistillslaget var även Daniel Halef. Han är sen 2019 ordförande i Nordic United FC. Men han är inte misstänkt för brott utan var ett vittne i rättegången mot Shahho.

I april 2023 kom åtalet mot Daniel Shahho. Och i förra veckan ägde rättegången rum. Domen faller under den kommande veckan, enligt uppgift på tisdag den 21 november. Daniel Shahho har hela tiden förnekat brott. På torsdag den 23 november spelar Nordic United FC en kvalmatch mot göteborgslaget Örgryte IS.

Tveksamma ekonomiska förhållanden

Som klubb har Nordic United FC haft rejäla framgångar de senaste åren. 2019 gick de upp i division 3, året efter till division 2. I år tog de en andraplats i ettan norra som nykomlingar. Det har lett till kvalet mot Örgryte IS. Laget har också flera namnkunniga spelare vilket borde betyda att de har ganska stora lönekostnader.

Något sådant syns dock inte i föreningens bokföring. Flera andra föreningar i ettan betalar arbetsgivaravgifter på hundratusentals kronor i månaden. Nordic United hade enligt en granskning i Fotboll Sthlm i juli endast betalat in arbetsgivaravgifter för januari och februari, på 5 484 respektive 23 106 kronor. Enligt GP har inbetalningarna dock ökat sen dess, men de är fortfarande långt ifrån vad de andra lagen i superettan betalar. GP har också pratat med en skattejurist om saken:

Enligt Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket, kan det rent generellt ha olika förklaringar att en förening har lägre arbetsgivaravgifter än jämförbara föreningar.

– Antingen får spelarna dåligt betalt, men tycker det är värt att spela där ändå. Eller att någon annan, som är kopplad till klubben, men inte är klubben, betalar ut ersättningen. Det skulle kunna vara en sponsor som betalar i form av bilar eller bostäder, och att den sponsorn i så fall redovisar ersättningar, säger Pia Blank Thörnroos.

Utöver de två alternativen finns en tredje och fjärde tänkbar förklaring varför Nordic Uniteds spelarlöner förefaller väldigt låga.

– Det kan också bero på att de i stället betalar ut bonus i slutet av året. Att de har en oregelbunden betalning som inte syns förrän i december. Eller att de sätter av till pensioner. Spelarna kan välja att få pengar avsatta till pension i stället för lön, säger Pia Blank Thörnroos.

Svarta löner

Det femte alternativet är att klubben betalar ut svarta löner. Det kan ske på flera olika sätt. Vanligt är att spelare har förmåner i form av bil eller lägenhet. Det är löneförmåner som ska beskattas. Många klubbar i lägre divisioner antas göra så. Många känner dock inte till att dessa förmåner ska deklareras och skattas för. Daniel Shahho förnekar helt att svarta löner eller förmåner på något sätt skulle förekomma i klubben.

Fredrik Gårdare som är en polis som länge arbetat med organiserad brottslighet i Södertälje menar att det råder samma förhållanden i Nordiska United FC som i Syrianska FC. I Syrianska FC har bland andra polisens aktionsgrupp idrott, SvFF, Skatteverket och Kronofogdemyndigheten utrett och agerat avseende ekonomiska förhållanden, handel med fotbollsspelare och organiserad matchfixning. Att Nordiska United FC skulle ha någon koppling till kriminalitet och kriminella nätverk finns det dock inga som helst bevis eller belägg för.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.